Gå tilbage til hovedsiden
Fejlfinding

Opvaskemaskine-fejlfinding

Har du problemer med opvaskemaskinen? Det kan være frustrerende at åbne din opvaskemaskine og se, at dit service ikke er skinnende rent som sædvanligt. Normalt kan problemet spores tilbage til et par hovedårsager.

Måske skal du justere nogle indstillinger på din opvaskemaskine, at du skal lære mere om, hvordan du bruger produkterne til at opnå bedre resultater, eller at der et problem med selve opvaskemaskinen. Hvad end der er galt - du kan finde svaret her.

Problemer med ydelsen

Hvis din opvaskemaskine ikke gør ordentligt rent, kan det skyldes en række faktorer. Den gode nyhed er, at du måske ikke skal være så bekymret for, at selve opvaskemaskinen er i stykker. I stedet omfatter mange af de almindelige problemer, som folk oplever med deres opvaskemaskines ydelse, problemer med vandforsyningen eller at du simpelthen ikke brugte afspændingsmiddel. Læs videre for et overblik over problemer med ydelsen:

Er dine glas uklare efter opvask?

At købe kvalitetsglas og bruge Neophos® opvaskemidler er en god begyndelse til at forebygge uklare glas. Hvis dine glas eller bageforme af glas stadig er uklare efter opvask, skal du undersøge to faktorer:

  • Du bor måske i et område med hårdt vand: Det er vigtigt at forstå forskellen mellem hårdt og blødt vand, da det har direkte indflydelse på, hvordan din opvaskemaskine fungerer. Hvis du bor i et område med hårdt vand, har du måske bemærket ansamlinger af mineraler på dit service - kendt som kalk. For at forebygge, at det sker, skal du sørge for regelmæssigt at rense din opvaskemaskine ordentligt. Før du kører den næste opvask, brug Neophos® Dual Action™ maskinrens som beskrevet i instruktionerne på pakken.
  • Din opvasketemperatur kunne være for høj: Opvaskemaskiner kører ved en fast temperatur for at sikre, at den er så effektiv som muligt. Den skal være høj nok til, at opvaskemidlet opløses ordentligt og på det rette tidspunkt i programmet. Men hvis temperaturen er for høj, kan det fremskynde ansamling af kalk i din opvaskemaskine og forårsage problemer i fremtiden. Når du vasker sit service op, skal du forsøge at bruge den bedste temperatur til de genstande, du vasker op. Gryder og pander og genstande med mad, der er brændt på har sikkert brug for højere temperaturer, men du har sandsynligvis ikke behov for dem til din hverdagsopvask. Tjek dine indstillinger og sørg for at finde det rette opvaskeprogram til din husholdning.

Overvej at bruge afspændingsmiddel, så din opvaskemaskine yder sit bedste. Når du har brugt en maskinrens og justeret temperaturen, er du klar til at vaske dine glas igen. Når du gør det, skal du huske at tilføje afspændingsmiddel. Det forebygger, at vandet danner dråber, der efterlader vanskelige mineralpletter.

Er der madrester på dit service?

Der findes ikke noget værre end at tømme din opvaskemaskine og finde madrester på dit service! Hvis dette bliver ved med at ske, kan det være, at du simpelthen bare har fyldt din opvaskemaskine forkert. Alle har deres egen måde at gøre det på, men der er nogle gyldne regler for, hvordan du skal fylde en opvaskemaskine, som du måske skal tjekke, hvis dit service ikke bliver rent.

Hvis du stadig finder madrester på dit service, kan det være, at selve opvaskemaskinen skal bruge en ordentlig rengøring. Din opvaskemaskine har måske en renseindstilling, som du kan køre, men en maskinrens er et af de bedste produkter at bruge til ordentlig vedligeholdelse af din maskine.

Vores artikel om, hvordan man skal rense alle de forskellige dele af opvaskemaskinen kan også være nyttig mht. nogle gør-det-selv rengøringstips for opvaskemaskiner, der kan bruges sammen med vores Neophos® maskinrens. Specielt er det en god ide at lære om, hvordan du fjerner blokeringer af sprøjtearmene i din opvaskemaskine ved at fjerne mad, der sidder fast, og rense snavs og kalk.

Artiklen kan også hjælpe dig med at komme ind i en vane med at tjekke dit opvaskemaskinefilter regelmæssigt. Dit filter er den del af din opvaskemaskine, der er mest tilbøjelig til at blive tilstoppet, da det holder større madrester væk fra pumperne. Hold filtret rent og i god stand, så din opvaskemaskine giver fremragende resultater, hver gang.

Har dit service fået en dårlig smag?

Glem alt om salt - dit service kan komme ud af opvaskemaskinen og smage helt forfærdeligt! Og du opdager måske, at der følger en meget dårlig lugt med. Hvis du har en opvaskemaskine, der lugter, skal du se efter overskydende mad, der måske sidder fast i de forskellige dele i maskinen. Når du er færdig med at give maskinen en grundig overhaling, kør et program og brug maskinrens. Maskinrensen hjælper med at komme af med tilbageværende fedt og snavs og giver din maskine en nødvendig opfriskning.

Er der hvide vandmærker på dit service?

Der er ikke ret meget, der kan sammenlignes med at se dine glas og dine bageforme af glas skinne. Naturligvis gør det hvide vandmærker på dine glas til den absolutte humørdræber. Hvis du bemærker, at det sker ofte, brug et opvaskemiddel som f.eks. Neophos® UltimateTM. Du skal måske også genlære, sådan vasker du glas op i din opvaskemaskine for at sikre, at hvert program giver skinnende rene resultater.

En anden måde at forebygge hvide vandmærker på dit service, er ved at holde din opvaskemaskine ren og godt vedligeholdt. Hvide vandmærker forekommer højst sandsynligt p.gr.a. mineralaflejringer, der ofte findes i hårdt vand – og disse aflejringer kan samles i din maskine over tid. Lær om, hvordan du skal rense din opvaskemaskine ordentligt, så dit service har en blændende finish efter opvask.

Du kan også bruge specialprodukter som f.eks. vores Neophos® maskinrens for at holde den i god stand, og vores afspændingsmidler for at presse opvaskemidlet til at opnå det bedst mulige resultat.

Er dit service vådt efter opvask?

Dit service kan være vådt efter opvask, fordi du har overfyldt maskinen og ikke givet nok plads til, at genstandene kan tørre ordentligt. En anden grund kan være, at der er et problem med varmeelementet i din opvaskemaskine. Når alt kommer til alt skal din opvaskemaskine være i stand til at varme op for at tørre dit service ordentligt. Hold din opvaskemaskine vedligeholdt og udskift varmeelementet, hvis der er behov for det. Lær mere om de optimale temperaturer for at køre din opvaskemaskine i vores artikel om emnet.

Tager opvaskeprogrammet for lang tid at gennemføre?

Hvis du bemærker, at du venter længere end normalt på, at din opvaskemaskine udsender sit ”jeg er færdig nu” signal, kan det skyldes adskillige faktorer. Vidste du, at der er mange forskellige programlængder at vælge imellem – og hvert af dem udgør en speciel type opvask. Forstå den rette programlængde, så du er i stand til at bestemme, om det tager længere, end det burde. Hvis du finder ud af, at der rigtigt, kan det være, fordi du ikke har givet maskinen den pleje, som den skal have. Lær om vedligeholdelse af opvaskemaskiner og pleje, så er du beskyttet næste gang.

Bliver opvasken på øverste hylde ikke ren?

Du har måske allerede fundet favoritstederne til dit service i opvaskemaskinen – men vidste du, at der er en bedste praksis for at fylde en opvaskemaskine ordentligt? Hvis servicet på den øverste hylde ikke bliver ordentligt rent, kan det skyldes et fyldningsproblem. Lær om, hvordan du vinder opvaskemaskine-tetrisspillet med vores vejledning om emnet. For eksempel, vidste du, at den øverste hylde er designet til at være køligere end den nederste hylde? Hvis du placerer genstande med vanskelige madrester på den øverste hylde, kan det hænde, at de ikke bliver så rene, som de burde.

En anden grund til, at din opvaskemaskine måske ikke renser genstande på den øverste hylde effektivt, kunne være, fordi der er et problem med sprøjtearmene. Vi har diskuteret måder at tjekke, rense og udskifte sprøjtearmen, så du kan være sikker på, at den øverste hylde altid giver rent service.

Finder du skum i maskinen?

Hvis du finder skum (eller sæbebobler), når du åbner lågen til opvaskemaskinen, skal du lukke lågen i et par timer, indtil skummet forsvinder. Skum forekommer for det meste, fordi du enten bruger den forkerte slags opvaskemiddel, eller fordi bruger for meget. Sørg for altid at bruge højkvalitets opvaskemiddel og følg instruktionerne omhyggeligt, så du altid bruger den rette mængde.

Problemer relateret til Neophos® produkter

Selvom Neophos® produkter er udviklet til at være så enkle at bruge som muligt, kan der stadig forekomme problemer. Heldigvis dækker vi det meste af, hvad der kan gå galt, vores afsnit med ofte stillede spørgsmål.

Opløses dit opvaskemiddel ikke?

Hvis dit opvaskemiddel ikke opløses, skal du måske tjekke dine indstillinger og brugsanvisningen til din opvaskemaskine for at sikre, at temperaturen når op mellem 40-65°C (120-150°F). Det skal være så varmt, for at tabletten kan opløses. Du skal måske også tjekke, at fjederen på lågen til rummet til opvaskemiddel virker. De kan sidde fast og forhindre, at tabletterne bliver frigivet på det rigtige tidspunkt under opvasken.

Er der stadig opvaskemiddel i rummet til opvaskemiddel ved afslutningen af programmet?

Hvis du bemærker, at dit opvaskemiddel stadig er i rummet til opvaskemiddel ved afslutningen af programmet, ligger problemet højst sandsynligt i rummet til opvaskemiddel. De er designet til at frigive opvaskemiddel på det rigtige tidspunkt under et opvaskeprogram, så hvis det ikke sker, er det måske på sin plads at foretage et hurtigt tjek.

Først skal du sikre at rummet til opvaskemiddel er fuldstændig tørt, når du lægger tabletten i. Hvis det er vådt, kan tabletten klistre til rummet til opvaskemiddel og ikke frigives, når den skal bruges. Hvis du fortsat har problemer, kan problemet måske skyldes selve rummet til opvaskemiddel. Åbn din opvaskemaskine og tjek for synlige tegn på skade, revner eller misfarvning. Hvis der er produktrester, skrub det hurtigt, så det ser ud som nyt igen!

Problemer i relation til din opvaskemaskines sundhed

Bemærker du fortsat problemer med dit service efter en opvask? Så er det måske tid til at se på selve maskinen. Nogle umiskendelige tegn på, at der kan være problemer med din opvaskemaskines helbred er, hvis der er en dårlig lugt, vand i bunden af maskinen efter afslutningen på et program, eller hvis den forekommer mere støjende end normalt under en opvask. Lær mere om hvert af disse problemer nedenfor.

Lugter din opvaskemaskine dårligt?

Hvis duften, der rammer dig, når du åbner lågen til din opvaskemaskine ikke får dig til at tænke på rene og skinnende tallerkener, kan du have et lugtende-opvaskemaskine-problem. Heldigvis findes der måder at løse det på. En af hoved-årsagerne til en lugtende opvaskemaskine er et problem med filtret eller at drænet er tilstoppet. Brug noget tid på at rense din opvaskemaskine og brug en god kvalitets maskinrens for at give den lidt kærlig omsorg.

Er der vand i bunden af din opvaskemaskine, eller dræner din opvaskemaskine ikke?

Hvis der er vand i bunden af din opvaskemaskine efter en opvask, kan det være tegn på, at din maskine har det svært. Hvis din opvaskemaskine ikke dræner, skal du tjekke, at maskinen ikke er tilstoppet. Mad, fedt og snavs samler sig uvægerligt over tid, hvis man ikke foretager regelmæssig vedligeholdelse. Følg vores trin for at fjerne tilstopninger i opvaskemaskinen og brug vores maskinrens til at hjælpe dig på vej. Men gør du det, skal du måske også rense din opvaskemaskines dræn, da der også kan være ansamlinger der.

Lækker der vand ud på gulvet?

Hvis området omkring din opvaskemaskine bliver ved med at se mistænkeligt vådt ud , eller hvis du har en mini-tsunami af vand, der lækker fra din opvaskemaskine, kan der være adskillige årsager til det. Højst sandsynligt lækker opvaskemaskinen, fordi der er et problem med opvaskemaskinefiltret, eller drænet er tilstoppet, forseglingen omkring lågen er måske blevet beskadiget eller slidt, eller fordi ventilerne, der får vandet til at dræne ud, er i stykker. Tjek hele opvaskemaskinen for at finde årsagen (men husk på, at der kan være mere end et problem, der er årsag til problemet!).

Støjer din opvaskemaskine meget under et program?

Hvis den søde brummen fra din opvaskemaskine er erstattet af en høj, klirrende ’noget lyder forkert’-lyd, kan der være mange forskellige årsager til det. Din opvaskemaskine kan støje under et program, hvis du ikke har fyldt den korrekt, hvilket har fået genstande til at bevæge sig og ramme hinanden. Du skal måske også tjekke vandpumpen og cirkulationspumpen for skader og opretholde den generelle vedligeholdelse, så din opvaskemaskine forbliver i god stand.

Er der ansamlinger af hårdt vand i maskinen?

Hvis man bor i et område med hårdt vand, betyder det, at din opvaskemaskine er i fare for at få ansamlinger af hårdt vand. Pletter af hårdt vand forekommer normalt i form af hvide pletter inde i din maskine, som er aflejringer af mineraler som f.eks. kalksten og kridt.

Forebyg ansamlinger af hårdt vand i din maskine ved at fylde din opvaskemaskine korrekt og foretage regelmæssig vedligeholdelse, inklusive brug af maskinrens. Du skal måske skifte til opvaskemidler, der specifikt angriber pletter fra hårdt vand som f.eks Neophos® UltimateTM og kombiner det med afspændingsmiddel, der forebygger, at vand danner dråber inde i din maskine.

Andre problemer med din opvaskemaskine? Tjek dine indstillinger

Hvis ingen af løsningerne ovenfor har hjulpet med at løse problemerne med din opvaskemaskine, kan det være noget så enkelt, som at du bruger en forkert indstilling. Tjek indstillingerne på din opvaskemaskine, og sørg for at referere til brugsanvisningen til din specifikke model, da der kan være forskelle (eller overraskende indstillinger, der kan være specielt praktiske!).