Gå tilbage til hovedsiden
Sparer det penge at bruge en opvaskemaskine

Sparer det penge at bruge en opvaskemaskine?

Vi gør op med myterne om omkostninger ved maskinopvask.

Med så mange hårde hvidevarer i vores husholdning er det let at glemme dem, vi bruger hver dag - som f.eks. opvaskemaskinen. Heldigvis er regelmæssig brug af opvaskemaskinen relativt billigt, specielt hvis du vælger en energieffektiv model.

Hvor meget koster det at bruge en opvaskemaskine?

Selvfølgelig er de største omkostninger ved at bruge opvaskemaskine elektricitet og vandforbrug (uden at medregne startomkostningerne ved køb af maskine og, naturligvis, opvaskemiddel). Men da din opvaskemaskine kan rumme mere service end en gennemsnitlig køkkenvask, er det sandsynligt, at du bruger opvaskemaskinen mindre hyppigt, end hvis du vasker op i hånden. Desuden har moderne opvaskemaskiner indvendige vandvarmere, der varmer vand op meget mere effektivt end en almindelig husholdnings-vandvarmer.

Hvis du starter den sent om natten, og derfor har masser af tid, bør du også overveje at vælge et længere program. De fleste moderne opvaskemaskiner har en øko-indstilling, der kan spare op til 20 % af dit energiforbrug ved at bruge mindre strøm til at varme vand op og bruge et langsommere program.

Hvad er billigere – en opvaskemaskine eller opvask i hånden?

Vi har allerede nævnt både fordele op startomkostninger ved opvaskemaskiner, men hvordan er det i sammenligning med opvask i hånden? Udover vand og energi til at opvarme vandet, så skal man også bruge gummihandsker, opvaskesæbe og svampe for at opnå en godt resultat ved opvask i hånden.

Den typiske moderne opvaskemaskine bruger mellem 13-30 liter vand pr. opvask; opvask i hånden kan bruge signifikant mere. En opvaskemaskine kan hjælpe med at reducere mængden af vand, der bruges - og energien, der skal bruges til at varme det op - hvilket kan spare penge i det lange løb.

Desuden behøver du ikke at spilde vand på at forskylle dit service, hvis du bruger Neophos opvaskemiddel i din opvaskemaskine. Du kan spare vand, energi og penge ved at springe over forskylning fuldstændigt. I stedet skal du skrabe overskydende mad af, før du fylder din maskine, brug Neophos opvaskemidler, og lad maskinen gøre alt det hårde arbejde for dig.

Sådan sparer du penge, når du bruger din opvaskemaskine

Der er adskillige faktorer, der bestemmer hvor meget et opvaskeprogram koster. Lige fra, hvilken model du har, til dit elselskab og endda, hvordan du fylder service i maskinen. Så, hvis du ikke ved, om det er billigere at bruge en opvaskemaskine end at vaske op i hånden, så er svaret, at det er mere økonomisk at bruge en opvaskemaskine - hvis du følger nogle enkle trin.

  1. Vent til opvaskemaskinen er fuld. På den måde reducerer du antallet af opvaske, du har brug for på en måned. Enkelt!
  2. Overfyld ikke din opvaskemaskine. Hvis du har en stor familie, er det sikkert let at klare det første trin, men du kan have problemer med det andet! Ved at overfylde opvaskemaskinen løber du ikke blot risikoen for få mindre ren opvask, du kan også beskadige din maskine alvorligt. Sørg for, at opvaskemaskinen er fyldt korrekt, og at der er plads indvendigt, til at programmet kan køre effektivt.
  3. Rengør og vedligehold altid din opvaskemaskine. Der findes ingen større ’penge-dræner’ end at være nødsaget til at bruge din lokale opvaskemaskine-mekaniker! Brug altid kvalitets opvaskemiddel som f.eks. Neophos Ultimate og hold det indvendige af din opvaskemaskine ren og fri for madrester for at undgå kalk-ansamlinger og tilstopning, der kan føre til dyre problemer i fremtiden.
  4. Overvej at opgradere din opvaskemaskine til en energibesparende model. Nutildags er moderne opvaskemaskiner meget mere energieffektive end deres historiske modstykker. Brug lidt flere penge i starten på en kvalitetsmaskine, så kan du spare spandevis af penge over tid.