Gå tilbage til hovedsiden
Forklaring af opvaskemaskinesymboler

Forklaring af opvaskemaskine­symboler

Ved du, hvilke ting i dit hjem, der tåler maskinopvask? Lær om, hvordan ’tåler maskinopvask’- symbolet ser ud, så det ikke længere er gætteri, når du fylder opvaskemaskinen.

Forklaring af opvaskemaskine­symboler

Der er en god grund til, at ’tåler maskinopvask’-symbolet er et af de fødevaresikkerhedssymboler, der er vanskeligst at fortolke: Der findes ikke noget officielt godkendt symbol, der viser, om et emne tåler maskinopvask!

Desuden er udtrykket ’tåler maskinopvask’ heller ikke en standard-påstand. Alle firmaer, der producerer køkkentøj og service har deres egen proces og standarder for at bestemme, hvad der kan benævnes ’tåler maskinopvask’, baseret på deres egne metoder og materialer.

I almindelighed er der to typer af ’tåler maskinopvask’-ikoner:

  • Tåler maskinopvask, kun øverste hylde
  • Tåler maskinopvask

Hvis en genstand er mærket ’kun øverste hylde’, betyder det, at det kun er sikkert at vaske den op på den øverste hylde i opvaskemaskinen. Varmeelementet i opvaskemaskiner er typisk placeret i bunden af maskinen, hvilket betyder, at den øverste hylde er køligere end den nederste. Hvis du putter en genstand, der er mærket ’kun øverste hylde’ på den nederste hylde, kan den blive misfarvet, slået skæv eller blive beskadiget, når programmet er færdigt!

For begge typer af genstande, der tåler maskinopvask, er ’tåler maskinopvask’-symbolet typisk udformet som en kvadratisk boks med nogle tallerkener eller glas (eller begge dele) indeni. Man kan se enten nogle vanddråber eller diagonale linjer, der skal betegne vand. For genstande, der er ’kun øverste hylde’, rammer dråberne eller de diagonale linjer kun toppen af tallerkenerne eller glassene. Hvis symbolet kun viser dråber eller linjer, der krydser hele den kvadratiske boks, er det sandsynligvis sikkert at vaske genstanden op på enten den øverste eller den nederste hylde.

Billedet kan også omfatte en temperatur for at forklare den højeste temperatur, som det er sikkert at vaske op ved. Nogle gange er der også ledsagende tekst til symbolet, der hjælper med at eliminere noget symbol gætteriet!

Hvad betyder tåler maskinopvask?

Generelt siger producenter, at en genstand ’tåler maskinopvask’, hvis den på et trin i produktionsprocessen behandles på en måde, der sikrer, at den kan modstå både høj temperatur over længere tid og de opvaskemidler, der bruges i et opvaskemaskineprogram. Der er forskellige teknikker, som producenter bruger, til at sikre, at deres produkter tåler maskinopvask, med forskellige metoder, afhængig af det præcise materiale.

Sådan får producenter ting til at tåle maskinopvask

Som vi nævnte tidligere, så bruger producenter forskellige teknikker til at få ting til at ’tåle maskinopvask’. Nedenfor omtaler vi nogle af mest almindelige materialer, du finder i dit køkken eller hjem, og hvordan de er blevet behandlet for at få det (uofficielle) kvalitetsstempel:

Glas, der tåler maskinopvask

Det meste glas er ’afhærdet’, hvilket betyder, at når det bliver lavet, afkøles det langsomt for at udligne stress i dets struktur. Det er en rutine-proces, som næsten alle glasprodukter gennemgår, og det hjælper med at sikre, at overskydende intern stress frigøres. Afhærdet glas kaldes ofte ’ubehandlet glas’, da der er to andre processer, som glas kan gennemgå for at gøre det mere modstandsdygtigt mod dramatiske temperaturændringer.

Glas kan enten gennemgå en proces kaldet ’hærdning’, som er en termisk og kemisk proces, der gør glas hårdere og stærkere, eller en mildere form for hærdning, kendt som ’varmeforstærkning’. Køkkentøj er som regel varmeforstærket, og det gør det dobbelt så modstandsdygtigt som afhærdet glas. Noget kogegrej er fuldt hærdet, hvilket gør det fire til fem gange stærkere end afhærdet glas, og det kan modstå mikrobølger.

Keramik, der tåler maskinopvask

Keramik gøres til ’tåler maskinopvask’ vha. en proces, der ligner den for glas: langsom afkøling, der giver materialet mulighed for at sætte sig med så få defekter som muligt. Kort fortalt, så påføres keramik en glasur for at beskytte overfladen. Hvilken type glasur, der bruges, kan have dramatisk indflydelse på holdbarheden af keramikgenstanden. Tjek altid for ’tåler maskinopvask’-symbolet, før du putter dine keramiske genstande i opvaskemaskinen.

Plastik, der tåler maskinopvask

Plastikgenstande behøver typisk ikke at blive ’behandlet’ for at få dem til at tåle maskinopvask, da den type plastik, der bruges til at producere genstanden ofte bestemmer, om den tåler maskinopvask. Plastik med meget lavt smeltepunkt kan smelte ved de høje temperaturer i en opvaskemaskine. Put kun plastik i opvaskemaskinen, hvis det er tydeligt mærket med et ’tåler maskinopvask’-ikon og placer det på øverste hylde, når du gør det.

Dit opvaskemiddel skal komplementere din opvaskemaskines opvaskeaktivitet. Automatisk opvaskemiddel er specielt udformet til at opløse madrester og fedtet snavs, holde det væk og fjerne det i det sidste skyl. Alt dette gøres med lidt eller ingen skum.

Brug det opvaskemiddel, der anbefales af producenten af din maskine for at opnå de bedste resultater.

Men Neophos er det varemærke, der anbefales mest af førende producenter af opvaskemaskiner som f.eks. Beko og Bosch*. I områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

*Neophos er det mest anbefalede opvaskemiddel baseret på markedsandele af de opvaskemaskineproducenter, der anbefaler Neophos

Det er der ikke behov for! Forskylning er noget, der hører fortiden til. Selvom mange husholdninger gør det, tager det tid og spilder vigtige ressourcer.

Moderne opvaskemidler som f.eks. Neophos Ultimate indeholder både blegemiddel og enzymer, og opvaskemaskineproducenter anbefaler at bruge dem uden forskylning.

Blegemiddel bekæmper vanskelige pletter som f.eks. te og kaffe, og enzymer nedbryder proteiner og stivelse. Du skal bare skrabe de sidste rester i din affaldsspand og fylde din opvaskemaskine.

Opvasketabletter indeholder overfladeaktive stoffer, der påvirker den væske, som de tilsættes, så den bliver mere effektiv i forhold til at opsamle og vaske rester væk. De indeholder også enzymer (til at nedbryde stivelsesholdig mad og proteiner), builders (til at håndtere hårdt vand) og sikkert blegemiddel.

Når du putter din opvasketablet i opvaskemiddeldispenseren, frigiver din maskine indholdet på det mest optimale tidspunkt, så tabletten opløses i vandet, frigiver alle ingredienserne og renser din opvask!

Dit opvaskemiddel skal opbevares på et tørt sted. Hvis du bruger pulver, skal du være omhyggelig med at lukke tuden efter hver brug for at holde produktet tørt (og undgå spild!). Som med alle rengøringsmidler skal dit opvaskemiddel opbevares uden for børns rækkevidde.

Der kræves afspændingsmiddel til at:

  • Sikre pletfri, skinnende opvask
  • Hjælpe med tørring

Der kræves salt til at:

  • Beskytte din maskine mod forkalkning
  • Blødgøre vandet for bedre rengøring

Med multifunktionstabletter som f.eks. Neophos Quantum Ultimate og Neophos All in One er afspændingsmiddel- og saltfunktioner inkluderet. Men, i områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

Opvasketabletter er meget lette at bruge. Ved behov fjernes beskyttelsesforpakning, tabletten lægges i opvaskemiddelrummet, rummet lukkes, opvaskemaskinen tændes, og teknologi og Neophos klarer resten!

For detaljeret information om, hvordan Neophos Tabletter skal bruges, læs videre nedenfor.

Fjern tabletten fra beholderen med tørre hænder og placer den i rummet til opvaskemiddel. Sørg for at både rummet til opvaskemiddel og tabletten er tørre for at undgå, at den opløses før tid.

Luk låget på tabletforpakningen tæt. Placer på afstand af varme og fugtighed for at beskytte de tilbageværende tabletter.

Vores tabletter er ikke indpakket (med undtagelse af Neophos Classic) og er designet til at frigive deres indhold, når de kommer i kontakt med vand. Prik ikke hul i dem eller prøv ikke at pakke tabletterne ud.

Luk rummet til opvaskemiddel og derefter din opvaskemaskine.

Sørg for, at alle tingene kan tåle opvaskemaskine og separer sølv og rustfrit stål.

Vask metalting i henhold til producentens instruktioner.

Kør opvaskemaskinen. Den optimale vandtemperatur er 51° – 60°C.

For de bedste resultater anbefales det også at bruge Neophos afspændingsmiddel for mere skinnende og tør opvask (vs. opvaskemiddel alene).

Opvasketabletter skal altid puttes opvaskemiddelrummet.

Hvis man placerer tabletten i bunden af opvaskemaskinen, opløses den sandsynligvis for hurtigt og frigiver opvaskemidlet i forvasken, så der ikke er mere til hovedvasken. Dette nedsætter effektiviteten af din opvask.

Om du skal fjerne plastikken omkring din opvasketablet afhænger af det produkt, som du har købt. En god tommelfingerregel er, at hvis tabletten er indpakket enkeltvis, så bør du fjerne plastikindpakningen før brug. Men hvis tabletten er indkapslet i tynd, gennemsigtig plastik, skal den ikke fjernes, og tabletten opløses sikkert under opvaskeprocessen.

Opvasketabletter skal altid anbringes i opvaskemiddelrummet i din opvaskemaskine og ikke i selve opvaskemaskinen.