Gå tilbage til hovedsiden
Sådan vasker du glas i en opvaskemaskine

Sådan vasker du glas i en opvaskemaskine

Her er vores vejledning i at vaske glas op i en opvaskemaskine og gå fra de irriterende uklare pletter til at få skinnende glas.

Glas er tit nogle af de mest brugte ting i en husholdning, og som et resultat af det, nogle af de ting, der oftest bliver vasket op i opvaskemaskine. Men gentagen opvask og høje temperaturer kan forårsage uklare pletter på de højtelskede glasting.

Der er to hovedårsager til uklare pletter på glas, og begge sker over tid. Den første årsag er aflejringer af hårdt vand, og den anden er forårsaget af korrosion. Disse to typer af uklarhed kræver forskellige sikkerhedsforanstaltninger for at undgå, at de sker, når bageforme af glas eller drikkeglas vaskes op.

Uklart glas & aflejringer fra hårdt vand

Hvis du bor i et område med hårdt vand, kan der samle sig aflejringer af mineraler i din opvaskemaskine. Hårdt vand kan være problematisk for opvaskemaskiner, da mineralerne i vandet kan forekomme som uklare pletter på glas og service. Disse aflejringer, som f.eks. kalk, kan hæfte sig på dine glas og dit service og forårsage hvide pletter eller uklarhed. For at bekæmpe problemer fra hårdt vand skal man altid sørge for, at salt og afspændingsmiddel er fyldt op i din opvaskemaskine. Salt gør vand blødere og gør det muligt for dit opvaskemiddel at virke bedre og forebygge pletter forårsaget af hårdt vand, så du ender med skinnende rent opvask. Afspændingsmiddel beskytter dine glas yderligere og sikrer dig skinnende glans. Brug altid en god kvalitet opvaskemiddel, f.eks. Neophos Ultimate, udover salt og afspændingsmiddel for de bedste opvaskeresultater.

Hvad kan du gøre for at undgå uklare glas?

Heldigvis kan den slags glasuklarhed ordnes og let undgås, hvis du følger tipsene nedenfor:

 • Rengør din opvaskemaskine regelmæssigt og omhyggeligt med Neophos-maskinrens for at fjerne de grimme aflejringer, der kan være tilbage efter en opvask, som f.eks. fedtet snavs og kalk – før det kan hæfte sig på dine glas.
 • Tilsæt Neophos-afspændingsmiddel til dit program for at sikre at vanddråber, der dannes på overflader, opløses, før de kan fordampe og efterlade kalkaflejringer.
 • Hav altid Neophos-salt i din opvaskemaskine for at blødgøre vand og undgå hvide pletter fra kalkaflejringer på dine glas.
 • Juster temperaturen i opvaskemaskinen eller prøv at bruge et andet opvaskeprogram. Nogle opvaskemaskiner har en indstilling til glas, eller du kan manuelt justere temperaturen for køre dit opvaskeprogram ved en lavere temperatur. Et mildere program burde hjælpe med at reducere uklarhed.

Glaskorrosion

Hvis du bor i et område med blødt vand, er der forhøjet risiko for korrosion, en anden form for glasuklarhed, men det kan forekomme overalt. Dette kan skyldes en række faktorer, lige fra udsættelse for varme og glas af dårlig kvalitet til type af opvaskemiddel og lange opvaskeprogrammer. Derfor skal du bruge vores afspændingsmiddel til at forebygge, at det sker, og for at beskytte mod misfarvning kan du bruge Neophos glasbeskyttelse. Dette er et specielt produkt til at beskyttelse og forebyggelse af korrosion og misfarvning.

Sådan forebygges glaskorrosion i din opvaskemaskine

Der er en række metoder til at forlænge dine glas’ levetid og forebygge uklare glas i din opvaskemaskine, og det er vigtigt at gøre det rigtigt, før de uoprettelige skader af korrosion opstår:

 • Når du køber glas, sørg for at de tåler maskinopvask.
 • Brug et opvaskemiddel som f.eks. Neophos Ultimate så dine glas ser skinnende ud i længere tid.
 • Hvis du har et vandblødgøringsapparat, tjek det for at sikre, at det ikke er indstillet for højt.
 • Vask mere skrøbeligt glas ved en lavere temperatur eller et program til glas.
 • Når dit opvaskeprogram er færdigt, skal du åbne opvaskemaskinen, så overskydende damp kan komme ud. Moderne maskiner kan klare det med indvendige ventilatorer. Lad dine glas køle af i opvaskemaskinen, før du tager dem ud.

Nu, da du forstår grunden, kan du læse videre for yderligere information om, hvordan du kan undgå disse irriterende uklare pletter på dit favorit køkkentøj af glas, før dit næste store middagsselskab.

Sådan vaskes drikkeglas op i opvaskemaskinen

Hver dag bruger vi glas igen og igen, men for hver opvask kan dine glas blive uklare. Kig på nogle af vores tips nedenfor for at sikre, at dine glas kommer skinnende ud af opvaskemaskinen hver gang.

 • Placer dine glas øverst, væk fra andre dele af opvasken.
 • For at opnå de bedste resultater skal du bruge Neophos afspændingsmiddel for at undgå, at der forekommer vandmærker på dine glas, og for at forebygge ekstra opvask og aftørring, efter dit maskinopvaskeprogram er afsluttet.

Når det drejer sig om opbevaring af glas, efter de er kommet ud af opvaskemaskinen, er der to muligheder, kant op eller kant ned.

Hvis glasset hviler på kanten, undgår man, at der samler sig støv og andre grimme ting i glasset, men hvis det står på sin fod bliver den del, du drikker af ikke forurenet af bunden af skabet, og der er mindre risiko for skår. Valget er dit.

Sådan vaskes vinglas op i opvaskemaskinen

Det kan være fuldstændig sikkert at vaske vinglas op i opvaskemaskinen - så længe du er varsom med, hvordan du fylder maskinen.

 • Om muligt skal du putte glassene øverst - det kan være nødvendigt at sænke hylden for at give plads. Sørg for, at de ikke rører hinanden, da det kan få dem til at revne, når de rammer hinanden.
 • Mere robuste vinglas (dem med tykkere kant og stilk) kan også sættes nederst, så længe de er sikret og adskilt fra andre emner.
 • Mange moderne opvaskemaskiner har en mild eller glas-indstilling. Den lavere temperatur og blidere sprøjter er ideelt til at vaske vinglas.
 • Sørg for at tilsætte Neophos afspændingsmiddel for at undgå vandpletter og uklare glas.

Så, det var det, bare nogle få simple ting at huske på, når du vil passe på dine glas for at sikre, at de forbliver mere skinnende i længere tid.

Dit opvaskemiddel skal komplementere din opvaskemaskines opvaskeaktivitet. Automatisk opvaskemiddel er specielt udformet til at opløse madrester og fedtet snavs, holde det væk og fjerne det i det sidste skyl. Alt dette gøres med lidt eller ingen skum.

Brug det opvaskemiddel, der anbefales af producenten af din maskine for at opnå de bedste resultater.

Men Neophos er det varemærke, der anbefales mest af førende producenter af opvaskemaskiner som f.eks. Beko og Bosch*. I områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

*Neophos er det mest anbefalede opvaskemiddel baseret på markedsandele af de opvaskemaskineproducenter, der anbefaler Neophos

Det er der ikke behov for! Forskylning er noget, der hører fortiden til. Selvom mange husholdninger gør det, tager det tid og spilder vigtige ressourcer.

Moderne opvaskemidler som f.eks. Neophos Ultimate indeholder både blegemiddel og enzymer, og opvaskemaskineproducenter anbefaler at bruge dem uden forskylning.

Blegemiddel bekæmper vanskelige pletter som f.eks. te og kaffe, og enzymer nedbryder proteiner og stivelse. Du skal bare skrabe de sidste rester i din affaldsspand og fylde din opvaskemaskine.

Opvasketabletter indeholder overfladeaktive stoffer, der påvirker den væske, som de tilsættes, så den bliver mere effektiv i forhold til at opsamle og vaske rester væk. De indeholder også enzymer (til at nedbryde stivelsesholdig mad og proteiner), builders (til at håndtere hårdt vand) og sikkert blegemiddel.

Når du putter din opvasketablet i opvaskemiddeldispenseren, frigiver din maskine indholdet på det mest optimale tidspunkt, så tabletten opløses i vandet, frigiver alle ingredienserne og renser din opvask!

Dit opvaskemiddel skal opbevares på et tørt sted. Hvis du bruger pulver, skal du være omhyggelig med at lukke tuden efter hver brug for at holde produktet tørt (og undgå spild!). Som med alle rengøringsmidler skal dit opvaskemiddel opbevares uden for børns rækkevidde.

Der kræves afspændingsmiddel til at:

 • Sikre pletfri, skinnende opvask
 • Hjælpe med tørring

Der kræves salt til at:

 • Beskytte din maskine mod forkalkning
 • Blødgøre vandet for bedre rengøring

Med multifunktionstabletter som f.eks. Neophos Quantum Ultimate og Neophos All in One er afspændingsmiddel- og saltfunktioner inkluderet. Men, i områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

Opvasketabletter er meget lette at bruge. Ved behov fjernes beskyttelsesforpakning, tabletten lægges i opvaskemiddelrummet, rummet lukkes, opvaskemaskinen tændes, og teknologi og Neophos klarer resten!

For detaljeret information om, hvordan Neophos Tabletter skal bruges, læs videre nedenfor.

Fjern tabletten fra beholderen med tørre hænder og placer den i rummet til opvaskemiddel. Sørg for at både rummet til opvaskemiddel og tabletten er tørre for at undgå, at den opløses før tid.

Luk låget på tabletforpakningen tæt. Placer på afstand af varme og fugtighed for at beskytte de tilbageværende tabletter.

Vores tabletter er ikke indpakket (med undtagelse af Neophos Classic) og er designet til at frigive deres indhold, når de kommer i kontakt med vand. Prik ikke hul i dem eller prøv ikke at pakke tabletterne ud.

Luk opvaskemiddelrummet og derefter din opvaskemaskine.

Sørg for, at alle tingene kan tåle opvaskemaskine og separer sølv og rustfrit stål.

Vask metalting i henhold til producentens instruktioner.

Kør opvaskemaskinen. Den optimale vandtemperatur er 51° – 60°C.

For de bedste resultater anbefales det også at bruge Neophos afspændingsmiddel for mere skinnende og tør opvask (vs. opvaskemiddel alene).

Opvasketabletter skal altid puttes opvaskemiddelrummet.

Hvis man placerer tabletten i bunden af opvaskemaskinen, opløses den sandsynligvis for hurtigt og frigiver opvaskemidlet i forvasken, så der ikke er mere til hovedvasken. Dette nedsætter effektiviteten af din opvask.

Om du skal fjerne plastikken omkring din opvasketablet afhænger af det produkt, som du har købt. En god tommelfingerregel er, at hvis tabletten er indpakket enkeltvis, så bør du fjerne plastikindpakningen før brug. Men hvis tabletten er indkapslet i tynd, gennemsigtig plastik, skal den ikke fjernes, og tabletten opløses sikkert under opvaskeprocessen.

Opvasketabletter skal altid anbringes i opvaskemiddelrummet i din opvaskemaskine og ikke i selve opvaskemaskinen.