Gå tilbage til hovedsiden
Sådan rengøres et opvaskemaskinefilter

Sådan rengøres et opvaskemaskine­filter

Lær om opvaskemaskinefiltre, og hvordan de skal rengøres, lige fra hvordan du kan se tegn på, at det er på tide at rengøre dem og til de forskellige filtre, der findes.

Opvaskemaskinefiltrets hovedopgave er at beskytte pumpen fra at blive tilstoppet eller beskadiget af madrester. Det hjælper også med at forebygge, at rester fra gårsdagens middag vender tilbage og sætter sig på dit service. Da det har sådan en vigtig funktion, kan et godt vedligeholdt og rent opvaskemaskinefilter gøre en stor forskel, når det drejer sig om klare, skinnende og pletfri glas og andet service.

Opvaskemaskine-manuelt filter vs. selvrensende filter

Der findes to typer filtre til din opvaskemaskine: et selvrensende opvaskemaskinefilter og et manuelt. Du kan se, hvilket et du har ved at se i vejledningen til din opvaskemaskine.

Selvrensende filtre gør, hvad der står på dåsen - det behøver ikke megen vedligeholdelse fra din side, da der for det meste ikke er nogen ansamlinger at være bekymret for. Det er fordi, det har en kværn, der knuser madstykker, som så skylles ud af afløbet med vand. Ulempen ved denne type filtre er, at de har en tendens til at lave mere støj end manuelle filtre p.gr.a. knuseprocessen.

På den anden side har et manuelt opvaskemaskinefilter for det meste et maskenet, der opfanger madstykker, som du så selv skal fjerne. Dette kræver rengøring mindst en gang om måneden (eller oftere, afhængig din brug) for at forhindre ansamling af madrester, ildelugt og en reduktion i vandstrømmen. Alt dette hindrer naturligvis, at din opvaskemaskine vasker helt rent, så det er vigtigt at holde dit manuelle filter rent.

Den bedste måde at rengøre et opvaskemaskine­filter

Det er enormt vigtigt at rengøre dit opvaskemaskinefilter regelmæssigt, for at din opvaskemaskine fungerer ordentligt. Bare følg disse enkle instrukser:

  1. Tøm opvaskemaskinen fuldstændigt og fjern den nederste hylde fra maskinen
  2. Find filtret (det bør se ud som et kort cylindrisk rør), drej for at låse det op og fjern det så forsigtigt fra maskinen. Det har eventuelt to dele: røret og et fladt filter nedenunder. Det skal også fjernes.
  3. Skyl dit filter under rindende vand for at rense det og fjern alle synlige rester. Du er måske nødt til at bruge opvaskesæbe og en gammel svamp for at fjerne stædig kalk og mad. Gør det forsigtigt - du må ikke ødelægge filtrets net.
  4. Sæt filtret tilbage i maskinen og lås det på plads.

Tegn på at du bør rense dit filter oftere

Da filtret er skjult bag den nederste hylde i opvaskemaskinen, er det let at glemme at rense dit filter regelmæssigt. Men hvis du opdager en af de følgende ting, er det et tegn på, at det er på tide at rense dit opvaskemaskinefilter:

  • Synlig ansamling af mad i filtret
  • Vandet dræner ikke ordentligt
  • Grim og ubehagelig lugt
  • Synlige madpletter eller rester på service, glas og bestik efter opvask
  • Mad, der sidder fast i sprøjtearmen

Nu da du ved, hvordan du skal rense dit opvaskemaskinefilter (og hvor hurtigt og nemt det er), skal du prøve at gøre det til en vane at rense det mindst en gang om måneden. Heldigvis kan du måske nøjes med at gøre det sjældnere, hvis du skraber dit service godt af, før du sætter det i opvaskemaskinen. Under alle omstændigheder er regelmæssig rensning af dit filter også en perfekt mulighed for at rengøre din opvaskemaskine. Brug Neophos maskinrens til at gøre det.