Gå tilbage til hovedsiden
Opvaskemaskinetemperatur

Retningslinjer for opvaske­temperatur

Find ud af alt, hvad du har brug for at vide om dit opvaskemaskinevand med Neophos’ retningslinjer for opvasketemperatur.

Når det drejer sig om din opvaskemaskine, vil du have, at den virker så godt, som den kan - lige fra skinnende, glinsende glas til den effektive fjernelse af ansamlinger på brugt service. Selvom vi stoler på, at vores opvaskemaskiner gør alt det og mere til, så er mange af os ikke klar over, hvilken effekt vores opvasketemperatur har på ydelsen. Her er alt, hvad du har behov for at vide, lige fra hvordan systemet fungerer til optimal opvasketemperatur, og hvad du skal gøre, hvis den ikke er høj nok.

Hvad er den bedste temperatur for opvaskemaskiner?

En opvaskemaskines temperatur er fastsat for at sikre, at den er så effektiv, som den kan være. En gennemsnitlig opvaskemaskine kører sit hovedprogram ved en temperatur på omkring 51-60°C. Det er, fordi temperaturen på vandet i en opvaskemaskine skal være varmt nok til at sikre, at opvaskemidlet opløses og aktiveres, og samtidig fjerne madrester og fedt. I skyllefasen opvarmes vandet til en lidt højere temperatur på omkring 80°C for at sikre, at det er sikkert at spise på servicet.

Opvaskemaskine­temperatur og fødevaresikkerhed

En temperatur på over 60°C er for varm for dine hænder. Men opvasketemperaturer er for det meste meget højere, og jo varmere vandet er, desto mere grundigt bliver dit service og bestik vasket op.

Sådan kan du se, om din vandtemperatur ikke er høj nok

Hvis din opvaskemaskines vandtemperatur ikke er høj nok vha. umiskendelige tegn, som f.eks. at din opvask ikke er så ren, som den burde være, eller hvis din opvaskemiddeltablet ikke er helt opløst. Hvis du har mistanke om, at din vandtemperatur er lavere end 50°C, skal du konsultere vejledningen til din vandvarmer eller kontakte en servicetekniker til at justere din indstilling.

Kan for høj vandtemperatur skade min opvaskemaskine?

Selvom din opvaskemaskines vandtemperatur skal være høj nok til skinnende rene glas og en grundig opvask, kan en kombination af høje temperaturer og slap vedligeholdelse være skidt for selve opvaskemaskinen. Her er nogle af de problemer, der opstår, og hvordan du bedst kan løse dem:

Varmt vand og kalk

Høje temperaturer betyder, at det naturlige kalcium- og magnesiumindhold i vand kan forårsage dannelse af kalk på indersiden af din opvaskemaskine. Over tid kan det føre til et problem, da det kan forstyrre din opvaskemaskines effektivitet. For at løse dette, kan du bruge et produkt som f.eks. Neophos maskinrens en gang hver 3. måned til at fjerne kalk og fedt og madrester. Dette sikrer, at den er skinnende, lugter frisk og vigtigst af alt, vasker dit service op så godt som muligt.

Varmt vand og uklare glas

En anden ulempe ved disse høje temperaturer er, at de kan gøre dine glas uklare over tid. Varmt vand irriterer molekylerne i glasset, men kemikalierne i opvaskemidlet kan udligne noget af den negative effekt. Selvom det stadig ser glat ud med det blotte øje, så påvirker disse små defekter den måde, som lyset passerer igennem glasset på og giver det et uklart udseende.

Så næste gang du er usikker på, om din opvaskemaskine fungerer ved optimal temperatur, henvis til vores tips og tricks for at løse problemet. Du skal altid tage de nødvendige skridt til at sikre din maskine og dine glas mod påvirkningen fra varmt vand.