Gå tilbage til hovedsiden
Opvaskemaskineprogrammer

Opvaskemaskine­programmer

Har du nogensinde tænkt over, hvad alle de knapper på din opvaskemaskine faktisk er til? Find ud af, hvilke opvaskemaskineindstillinger og programmer, du bør bruge med hver vask, takket være Neophos.

Din opvaskemaskine har sandsynligvis en lang række indstillinger, der gør en række forskellige ting lige fra tørring og desinficering og endda til ’stille’ tilstand (og nogle af dem kender du måske slet ikke til!). Selvom vi har en tendens til at få en vane med at bruge den samme opvaskemaskineindstilling, er det vigtigt at forstå, hvad din maskine er i stand til for at sikre, at du får det meste ud af din model.

Læs videre for mere information om nogle af de standard opvaskemaskineindstillinger eller -programmer, du kan finde på en moderne opvaskemaskine.

Øko-indstilling på opvaskemaskinen

’Øko-tilstand’ eller energispare-indstillingen på en opvaskemaskine hjælper med at nedbringe vand- og skylletemperaturerne i et program, så du bruger mindre energi, end du ellers ville bruge til at opvarme vandet.

Men betyder brugen af opvaskemaskinens øko-indstilling, at du giver køb på noget af kvaliteten af din opvask? Nogle mennesker tror, at på grund af den lavere vandtemperatur, kan man ikke forvente så godt et resultat - men hvis din opvask er lille og ikke meget beskidt, så skulle øko-indstillingen virke lige så godt som alle andre indstillinger. Desuden kan du spare penge (og hjælpe miljøet!) i samme omgang. Bare husk på: øko-programmet tager som regel længere tid end almindelige programmer.

Tørre-indstilling på opvaskemaskinen

Der er ikke noget værre end at åbne din maskine efter et program, og din opvask er stadig drivende våd. Heldigvis er det også almindeligt at inkludere flere tørre-indstillinger i moderne opvaskemaskiner.

Lufttørring

Lufttørringsindstillingen, der for det meste findes i nyere modeller, åbner automatisk lågen på opvaskemaskinen efter et program, så dampen kan komme ud.

Varm skylning

Varm skylningsindstillingen, der ligeledes for det meste findes i nyere opvaskemaskiner, forøger vandtemperaturen imod afslutningen af programmet. Når det er gjort, tiltrækker det indre af maskinen varmen, så fugtigheden trækkes væk fra opvasken.

Ventilationstørring

Hvis du ønsker at spare så meget energi som muligt (og skære ned på din månedlige elektricitetsregning!), skal du bruge ventilationstørrings-indstillingen på din maskine. Hvis du gør det, vil din maskine bruge cirkuleret luft ved stuetemperatur til at lufttørre din opvask, i modsætning til at bruge det indbyggede energikrævende varmeelement.

Varmetørring

Lige som det lyder, så bruger varmetørrings-indstillingen på din opvaskemaskine en indvendig ventilator til at tørre din opvask med varm luft. Selvom denne indstilling er praktisk, hvis du er ude af huset i længere tid, efter opvaskeprogrammet er afsluttet, er det bedre enten at bruge lufttørrings- eller ventilationtørringsindstillinger eller endda åbne lågen lidt, så opvasken kan tørre naturligt.

Opvaskemaskine­programmer

Du tror måske, at valget af ’normal’-programmet er den bedste måde for hverdagsopvasken, men måske bør du prøve nogle af de andre programmer, der findes på din opvaskemaskine, for at opnå et bedre resultat.

De fleste konventionelle opvaskemaskiner er udstyret med tre standardprogrammer; let, normal og heavy for større gryder og pander. Disse indstillinger er velegnede til almindelig opvask og ’hverdagssnavs’ - men måske har din model også nogle af opvaskeprogrammerne nedenfor.

Auto

Ligesom øko-indstillingen bruger auto-programmet en sensor til at spore, hvor meget snavs der er på opvasken og justerer derefter vandtemperaturen og programmets varighed, så de er passende.

Ekspres

Ekspres eller ’hurtig’-programmet kan gøre din opvask skinnende på bare 20 minutter - men vær opmærksom på, at denne indstilling kun anbefales til lettere snavset opvask, der kun skal bruge en hurtig opvask.

Quiet

’Quiet-tilstand’ eller stille-program findes for det meste i premium opvaskemaskiner og hævder at reducere støjen fra din maskine, mens den er tændt. Perfekt til hjem med åbne rum (eller sovende børn!).

Porcelæn / Krystal / Glasvarer

Dette program hjælper med at beskytte dine mere sarte genstande (som f.eks. glasvarer, porcelæn og krystal) ved at bruge en lavere temperatur. Du skal selvfølgelig undgå at putte ekstra-specielle genstande i opvaskemaskinen, hvor det er muligt.

Kun skylning

Selvom dette program kan lyde kontraintuitivt (husk: du bør ikke skylle din opvask, før du sætter den i opvaskemaskinen!), så er det faktisk en praktisk måde at sikre, at du ikke ender med at have en ildelugtende opvaskemaskine. Skylleprogrammet bruger ikke noget opvaskemiddel og meget lidt vand til at stænke din opvask i opvaskemaskinen, mens den afventer et opvaskeprogram. Det betyder, at du kan vente med at vaske op, indtil du har en fuld opvaskemaskine uden besværet med, at din opvask begynder at lugte i maskinen.

Forsinket start

Har du brug for at køre din maskine, men du er ikke hjemme til at tænde for den? ’Forsinket start’-indstillingen gør det muligt at sætte en timer, der aktiverer et forvalgt program. Denne mulighed er specielt praktisk, når du vælger at vaske din opvask op om natten, når elektricitet tit er billigere.