Gå tilbage til hovedsiden
Sådan vasker du bestik op i en opvaskemaskine

Sådan vasker du bestik op i en opvaskemaskine

Vi deler vores bedste tips om at sikre, at dit bestik og dine redskaber skinner efter hver opvask, lige fra om du kan putte sølvbestik i opvaskemaskinen til, hvordan du fylder bestikkurven i opvaskemaskinen korrekt.

Det er vigtigt at forstå, hvordan du skal fylde en bestikkurv korrekt i en opvaskemaskine for at opnå de bedste resultater, lige fra at passe på dit værdifulde sølvtøj til at sikre, at dine dyre knive ikke bliver sløve.

Hvordan skal bestik puttes i opvaskemaskinen?

Spørgsmålet om, hvorvidt knive, gafler og skeer skal placeres op eller ned er almindelig, når man prøver at finde ud af, hvordan bestik skal fyldes i opvaskemaskinen. I virkeligheden er der mange forskellige måder at gøre det på, afhængig af hvor fuld din opvaskemaskine er.

Hvis du har plads, kan håndtag på skeer vende opad, når du fylder opvaskemaskinens bestikkurv, men hvis du fylder kurven helt op, er det bedre, at håndtagene vender nedad for at spare plads. Store redskaber, som f.eks. serveringstænger og -skeer, kan ligge på den øverste hylde, mens det er sikrere at placere gafler og knive i kurven med spidsen nedad (af indlysende årsager!).

Om du er på ’hold op’ eller ’hold ned’, så er det altid bedst at se i vejledningen til opvaskemaskinen for at være på den sikre side.

Kan jeg putte knive i opvaskemaskinen?

Når det handler om knive i opvaskemaskinen, afhænger det af, hvilken slags kniv det drejer sig om. Du kan putte dem ind - især når det drejer sig om bestik o.l. - men det er nok bedre at vaske dine dyrere knive op i hånden. De omfatter som regel dyre knive som f.eks. udskæringsknive, dine bedste steak-knive, keramiske knive og alle de knive, som du vil holde ekstra skarpe. Dette skyldes, at hvis du putter skarpe knive i opvaskemaskinen, kan de blive sløve over tid, så hvis du vasker dine mest værdifulde knive op i hånden (tænk på dem, du bruger til at skære skiver, skrælle, hakke!), forbliver de skarpe længere.

Gør opvaskemaskiner alle knive sløve?

Opvaskemaskiner har en tendens til at gøre skarpe knive sløve over tid, men det burde ikke være et problem for de bestikknive, du bruger hver dag. Og vi har ikke altid tid til at vaske alle vores knive op i hånden, så hvis du putter dem i opvaskemaskinen, så skal du blot tænke på dette:

  • Hold altid skarpe knive adskilt i bestikkurve: Dine bedste knive skal altid holdes adskilt, så de ikke kommer i kontakt med hinanden under opvask og dermed bliver sløve.
  • Køb en knivhylde, der tåler maskinopvask: Det vil sikre, at dine knive er vasket effektivt op og vil ikke forårsage de samme problemer, som hvis de stables i en enkelt kurv.
  • Placer altid dine knive med bladet nedad: Du skal altid putte dine knive i opvaskemaskinen med den sløve side opad for at undgå, at der kan ske uheld.
  • Vælg de rigtige opvasketabletter: Det vil hjælpe med at opnå opvaskemaskinens fulde opvaskekraft og opretholde glansen på dine skarpe knive. Vi anbefaler et Neophos opvaskemiddel.

Dit opvaskemiddel skal komplementere din opvaskemaskines opvaskeaktivitet. Automatisk opvaskemiddel er specielt udformet til at opløse madrester og fedtet snavs, holde det væk og fjerne det i det sidste skyl. Alt dette gøres med lidt eller ingen skum.

Brug det opvaskemiddel, der anbefales af producenten af din maskine for at opnå de bedste resultater.

Men Neophos er det varemærke, der anbefales mest af førende producenter af opvaskemaskiner som f.eks. Beko og Bosch*. I områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

*Neophos er det mest anbefalede opvaskemiddel baseret på markedsandele af de opvaskemaskineproducenter, der anbefaler Neophos

Det er der ikke behov for! Forskylning er noget, der hører fortiden til. Selvom mange husholdninger gør det, tager det tid og spilder vigtige ressourcer.

Moderne opvaskemidler som f.eks. Neophos Ultimate indeholder både blegemiddel og enzymer, og opvaskemaskineproducenter anbefaler at bruge dem uden forskylning.

Blegemiddel bekæmper vanskelige pletter som f.eks. te og kaffe, og enzymer nedbryder proteiner og stivelse. Du skal bare skrabe de sidste rester i din affaldsspand og fylde din opvaskemaskine.

Opvasketabletter indeholder overfladeaktive stoffer, der påvirker den væske, som de tilsættes, så den bliver mere effektiv i forhold til at opsamle og vaske rester væk. De indeholder også enzymer (til at nedbryde stivelsesholdig mad og proteiner), builders (til at håndtere hårdt vand) og sikkert blegemiddel.

Når du putter din opvasketablet i opvaskemiddeldispenseren, frigiver din maskine indholdet på det mest optimale tidspunkt, så tabletten opløses i vandet, frigiver alle ingredienserne og renser din opvask!

Dit opvaskemiddel skal opbevares på et tørt sted. Hvis du bruger pulver, skal du være omhyggelig med at lukke tuden efter hver brug for at holde produktet tørt (og undgå spild!). Som med alle rengøringsmidler skal dit opvaskemiddel opbevares uden for børns rækkevidde.

Der kræves afspændingsmiddel til at:

  • Sikre pletfri, skinnende opvask
  • Hjælpe med tørring

Der kræves salt til at:

  • Beskytte din maskine mod forkalkning
  • Blødgøre vandet for bedre rengøring

Med multifunktionstabletter som f.eks. Neophos Quantum Ultimate og Neophos All in One er afspændingsmiddel- og saltfunktioner inkluderet. Men, i områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

Opvasketabletter er meget lette at bruge. Ved behov fjernes beskyttelsesforpakning, tabletten lægges i opvaskemiddelrummet, rummet lukkes, opvaskemaskinen tændes, og teknologi og Neophos klarer resten!

For detaljeret information om, hvordan Neophos Tabletter skal bruges, læs videre nedenfor.

Fjern tabletten fra beholderen med tørre hænder og placer den i rummet til opvaskemiddel. Sørg for at både rummet til opvaskemiddel og tabletten er tørre for at undgå, at den opløses før tid.

Luk låget på tabletforpakningen tæt. Placer på afstand af varme og fugtighed for at beskytte de tilbageværende tabletter.

Vores tabletter er ikke indpakket (med undtagelse af Neophos Classic) og er designet til at frigive deres indhold, når de kommer i kontakt med vand. Prik ikke hul i dem eller prøv ikke at pakke tabletterne ud.

Luk rummet til opvaskemiddel og derefter din opvaskemaskine.

Sørg for, at alle tingene kan tåle opvaskemaskine og separer sølv og rustfrit stål.

Vask metalting i henhold til producentens instruktioner.

Kør opvaskemaskinen. Den optimale vandtemperatur er 51° – 60°C.

For de bedste resultater anbefales det også at bruge Neophos afspændingsmiddel for mere skinnende og tør opvask (vs. opvaskemiddel alene).

Opvasketabletter skal altid puttes i rummet til opvaskemiddel.

Hvis man placerer tabletten i bunden af opvaskemaskinen, opløses den sandsynligvis for hurtigt og frigiver opvaskemidlet i forvasken, så der ikke er mere til hovedvasken. Dette nedsætter effektiviteten af din opvask.

Det afhænger af, hvilket produkt du har købt, om du skal fjerne plastikken fra din opvasketablet. En god tommelfingerregel er, at hvis tabletten er individuelt indpakket, så skal du fjerne plastikindpakningen før brug. Men hvis tabletten er indesluttet i et skind af tyndt, gennemsigtigt plastik, skal det ikke fjernes, da det bliver opløst sikkert under opvaskeprocessen.

Opvasketabletter må kun placeres i opvaskemaskinens rum til opvaskemiddel, ikke løst i selve opvaskemaskinen.