Gå tilbage til hovedsiden
Plastik

Kan jeg putte plastik i opvaskemaskinen?

Find ud af, hvilken slags plastik kan puttes i opvaskemaskinen, om BPA-fri er sikkert, og hvordan du kan vaske dine plastikvarer op uden at skade dem, med Neophos.

Plastik forekommer i alle former og størrelser og findes overalt i vores køkkener. Der er den hårde, holdbare slags, som madkasser og knivhåndtag er lavet af, den bløde, smidige slags, som bruges til sammenklappelige kaffekopper, og den tynde, gennemsigtige slags, der tit bruges til fødevarebeholdere eller plastikflasker.

Men på trods af hvor almindelig dette materiale er, afhænger det af, hvilken slags plastik du har, om det kan puttes i opvaskemaskinen.

Er det sikkert at putte plastik i opvaskemaskinen?

Det afhænger af, hvilken slags plastik du har, om det er sikkert at putte det i opvaskemaskinen.

Der er nogle plastikting, der er designet til at modstå varmen og rengøringsprocessen fra opvaskemidler i et opvaskemaskineprogram - disse produkter er generelt mærket ’tåler maskinopvask’. Men hvis du er usikker, er der her nogle almindelige typer af plastik, og hvor egnede de er for opvask i maskine.

Genanvendelige plastikbeholdere

Hvis en plastikflaske eller -beholder er mærket genanvendelig, skulle det være sikkert at putte den i opvaskemaskinen - under visse omstændigheder. Når den slags produkter vaskes, skal de altid placeres øverst (langt væk fra varmeelementerne), og undgå at bruge effektiv rengørings- eller desinficeringsprogrammer1.

Service og bestik

Udendørs tallerkener og bestik, sutteflasker, plastik skærebrætter og akrylglas er alle lavet plastik, der tåler maskinopvask, men man bør altid være varsom, når man vasker op. Uanset hvor robust plastikken er, så er det meget sandsynligt at høje temperaturer vil påvirke den.

Engangs plastik

Engangs plastik (f.eks. fødevarebeholdere og vandflasker) tåler ikke maskinopvask. Udover at de er lavet af en slags plastik, der ikke er designet til at modstå varme, hvilket betyder, at de bliver skæve og ubrugelige, så indeholder de også tit et stof (BPA eller BPA-alternativer), der kan være sundhedsskadeligt.

Kan BPA-fri plastik puttes i opvaskemaskinen?

Hvis plastik er mærket BPA-fri, betyder det, at det ikke indeholder ingrediensen bisphenol A (BPA), en kemisk forbindelse, der hærder plastik. Desværre er det dokumenteret, at BPA påvirker de føde- og drikkevarer, som er i beholderen, og der er dokumentation for, at det kan skade dit helbred, hvis det indtages.

Varmen fra opvaskemaskinen kan få BPA til at lække ud af den plastik, som holder på det, så plastik med BPA må IKKE puttes i opvaskemaskinen2.

Men man bør stadig overveje, om produkter mærket BPA-fri skal puttes i opvaskemaskinen. Nogle firmaer hævder, at deres produkter er BPA-fri, men bruger lignende forbindelser (f.eks. BPS, BPF og BPAF), der kan have de samme helbredsvirkninger som BPA. Derfor er det bedste at tjekke, om produktet virkelig er BPA-frit, før det puttes i opvaskemaskinen.

Kan man bruge Neophos på plastik?

Alle vores Neophos opvaskemidler er designet til at virke sikkert og effektivt med emner, der er egnede til maskinopvask.

 

 

1 https://www.hunker.com/13420640/­types-of-plastics-that-are-dishwasher-safe

2 https://www.consumerreports.org/­dishwashers/things-to-never-put-in-dishwasher/

Dit opvaskemiddel skal komplementere din opvaskemaskines opvaskeaktivitet. Automatisk opvaskemiddel er specielt udformet til at opløse madrester og fedtet snavs, holde det væk og fjerne det i det sidste skyl. Alt dette gøres med lidt eller ingen skum.

Brug det opvaskemiddel, der anbefales af producenten af din maskine for at opnå de bedste resultater.

Men Neophos er det varemærke, der anbefales mest af førende producenter af opvaskemaskiner som f.eks. Beko og Bosch*. I områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

*Neophos er det mest anbefalede opvaskemiddel baseret på markedsandele af de opvaskemaskineproducenter, der anbefaler Neophos

Det er der ikke behov for! Forskylning er noget, der hører fortiden til. Selvom mange husholdninger gør det, tager det tid og spilder vigtige ressourcer.

Moderne opvaskemidler som f.eks. Neophos Ultimate indeholder både blegemiddel og enzymer, og opvaskemaskineproducenter anbefaler at bruge dem uden forskylning.

Blegemiddel bekæmper vanskelige pletter som f.eks. te og kaffe, og enzymer nedbryder proteiner og stivelse. Du skal bare skrabe de sidste rester i din affaldsspand og fylde din opvaskemaskine.

Opvasketabletter indeholder overfladeaktive stoffer, der påvirker den væske, som de tilsættes, så den bliver mere effektiv i forhold til at opsamle og vaske rester væk. De indeholder også enzymer (til at nedbryde stivelsesholdig mad og proteiner), builders (til at håndtere hårdt vand) og sikkert blegemiddel.

Når du putter din opvasketablet i opvaskemiddeldispenseren, frigiver din maskine indholdet på det mest optimale tidspunkt, så tabletten opløses i vandet, frigiver alle ingredienserne og renser din opvask!

Dit opvaskemiddel skal opbevares på et tørt sted. Hvis du bruger pulver, skal du være omhyggelig med at lukke tuden efter hver brug for at holde produktet tørt (og undgå spild!). Som med alle rengøringsmidler skal dit opvaskemiddel opbevares uden for børns rækkevidde.

Der kræves afspændingsmiddel til at:

  • Sikre pletfri, skinnende opvask
  • Hjælpe med tørring

Der kræves salt til at:

  • Beskytte din maskine mod forkalkning
  • Blødgøre vandet for bedre rengøring

Med multifunktionstabletter som f.eks. Neophos Quantum Ultimate og Neophos All in One er afspændingsmiddel- og saltfunktioner inkluderet. Men, i områder med meget hårdt vand anbefaler vi også at bruge ekstra salt og afspændingsmiddel for at beskytte din maskine og opnå de bedste resultater.

Opvasketabletter er meget lette at bruge. Ved behov fjernes beskyttelsesforpakning, tabletten lægges i opvaskemiddelrummet, rummet lukkes, opvaskemaskinen tændes, og teknologi og Neophos klarer resten!

For detaljeret information om, hvordan Neophos Tabletter skal bruges, læs videre nedenfor.

Fjern tabletten fra beholderen med tørre hænder og placer den i rummet til opvaskemiddel. Sørg for at både rummet til opvaskemiddel og tabletten er tørre for at undgå, at den opløses før tid.

Luk låget på tabletforpakningen tæt. Placer på afstand af varme og fugtighed for at beskytte de tilbageværende tabletter.

Vores tabletter er ikke indpakket (med undtagelse af Neophos Classic) og er designet til at frigive deres indhold, når de kommer i kontakt med vand. Prik ikke hul i dem eller prøv ikke at pakke tabletterne ud.

Luk rummet til opvaskemiddel og derefter din opvaskemaskine.

Sørg for, at alle tingene kan tåle opvaskemaskine og separer sølv og rustfrit stål.

Vask metalting i henhold til producentens instruktioner.

Kør opvaskemaskinen. Den optimale vandtemperatur er 51° – 60°C.

For de bedste resultater anbefales det også at bruge Neophos afspændingsmiddel for mere skinnende og tør opvask (vs. opvaskemiddel alene).

Opvasketabletter skal altid puttes opvaskemiddelrummet.

Hvis man placerer tabletten i bunden af opvaskemaskinen, opløses den sandsynligvis for hurtigt og frigiver opvaskemidlet i forvasken, så der ikke er mere til hovedvasken. Dette nedsætter effektiviteten af din opvask.

Om du skal fjerne plastikken omkring din opvasketablet afhænger af det produkt, som du har købt. En god tommelfingerregel er, at hvis tabletten er indpakket enkeltvis, så bør du fjerne plastikindpakningen før brug. Men hvis tabletten er indkapslet i tynd, gennemsigtig plastik, skal den ikke fjernes, og tabletten opløses sikkert under opvaskeprocessen.

Opvasketabletter skal altid anbringes i opvaskemiddelrummet i din opvaskemaskine og ikke i selve opvaskemaskinen.