Gå tilbage til hovedsiden
Opvask i hånden vs. Opvaskemaskine

Opvask i hånden vs. Opvaskemaskine

Vi gør op nogle af myterne om brug af opvaskemaskine vs. Opvask i hånden.

Vi, der bruger meget tid i køkkenet (som regel de fleste af os - specielt hvis vi har en stor familie!), spørger måske os selv, om ”det er bedre at bruge en opvaskemaskine eller vaske op i hånden?”. At finde det bedste tidspunkt at køre opvaskemaskinen, og hvor lang tid et opvaskeprogram varer, til at forstå hvor meget elektricitet en opvaskemaskine bruger - der er mange misforståelser om præcis, hvilken måde er bedst til at klare denne hverdags-køkkenopgave. Men heldigvis har vi svaret.

Er opvaskemaskiner bedre end opvask i hånden mht. desinficering?

Der er forskel på at vaske service op og desinficere det. Det første er fjernelse af snavs fra mad på servicets overflade, som regel vha. opvaskesæbe og manuel vask. Desinficering drejer sig om at reducere af antallet af bakterier på overflader, og det sker kun, når service udsættes for høje temperaturer, som regel 65°C. Nogle opvaskemaskiner har indstillinger eller programmer, der kan opnå dette varmeniveau til at klare din opvask.

P.gr.a. behovet for høje temperaturer kan det være vanskeligt at prøve at desinficere dit service ved opvask i hånden, da dine hænder ikke kan klare den form for varme. Hvis du overvejer, om opvask i koldt vand alene kan desinficere dit service, så er svaret nej. Alligevel kan en god skrubning betyde, at det er rent. Du kan finde mere information om, hvorfor hygiejnefordelene er uovertrufne med en opvaskemaskine, da den ikke er afhængig af bakteriebefængte svampe og kan opnå signifikant højere temperaturer.

Hvad er mere effektivt – opvaskemaskine eller opvask i hånden?

Tids-effektivitet

En af de største fordele ved en opvaskemaskine er, at der skal bruges mindre tid på at rydde op efter5 morgenmad, frokost eller middag. Din opvaskemaskine kan klare en hel opvask på bare 30 minutter, afhængig af længden af programmet. Naturligvis afhænger det af antallet af personer i din husholdning og størrelsen af stablen af snavset opvask - men generelt betyder det mere tid til de ting, som du holder af i stedet for at bruge den i køkkenet.

Energi-effektivitet

Ikke alene hjælper en opvaskemaskine med at spare værdifuld tid og anstrengelser, når det drejer sig om oprydning (specielt efter et middagsselskab eller en familiesammenkomst), men det er også godt for miljøet. Brug af en opvaskemaskine er mere effektiv end opvask i hånden, da det sparer penge og elektricitet - for ikke at nævne knofedt - end hvis du skulle stå ved køkkenvasken og arbejde på din opvask.

Vand-effektivitet

Mht. vandforbrug er det svært at få et klart svar, specielt fordi folk har forskellige opvaskevaner, afhængigt af deres hjem.

Man kan også bruge Neophos afspændingsmiddel og sætte opvaskemaskinen på øko-vask. Øko-vask genbruger vandet i maskinen og giver ren opvask uden spild af vand. For at spare mere vand skal man huske, at der ikke er behov for at skylle opvasken, før den sættes i opvaskemaskinen - bare skrab maden af, og så er du klar! Forskylning af opvasken før den sættes i opvaskemaskinen kan spilde 1115 liter vand om året!

Bare husk på ikke at bruge sæbe i din opvaskemaskine, for så risikerer du, at vandet flyder over fra maskinen og ud på gulvet. Brug kun specielt fremstillede opvaskemidler, som Neophos for at opnå de bedste resultater.