Sådan passer du på dit glaserede lertøj

1 Glazed And Confused

Alt lertøj til brug i hjemmet er glaseret, da dette forhindrer væske i at trænge ind til det ellers porøse ler. Der er mange forskellige typer af glaseringer, og alle tilføjer de forskellige udtryk til det endelige stykke lertøj. Det tidligst kendte lertøj, designet til at indeholde mad og drikke, menes at stamme helt tilbage til 10.000 f.Kr. Ideen med at glasere lertøjet kom et par tusinde år senere. Vi vil kigge nærmere på nogle af glaseringerne, og gennemgå de bedste måder at beskytte dem på.

Saltglasering

Saltglaseret lertøj har en skinnede overflade, samtidig med at det karakteristiske lertøjsudtryk er bibeholdt. Glaseringen blev opfundet ved at kaste salt ind i lerbrændingsovnen, mens temperaturen var på sit højeste. Den tidligst kendte produktion af saltglaseret lertøj fandt sted i Tyskland i slutningen af år 1300. Denne proces producerede en masse luftforurening og kom på kant med regulativer om ren luft, der blev lavet i det 20. århundrede.

Askeglasering

Askeglasering er en meget tidligere form for glasering end saltglasering, og begyndte omkring 1000 f.Kr. og bruges stadig den dag i dag i Kina. Keramikerne opdagede, at når asken fra brændeovnen landede på krukkerne under brænding, efterlod den en smuk, grøn glasur, så derfor begyndte de at dække krukkerne i aske, før de blev sat til brænding. Jo mere aske der bliver brugt i processen, desto større farveforskel kan der ses i den endelige glasering.

Majolica

Der er to forskellige typer af keramik, som begge bærer navnet Majolica. Den første er en tin-baseret glasur, som har et skinnede, uigennemsigtig, sølvfarvet udtryk, og stammer fra det 9. århundrede, og var den første type som blev kendt som Majolica.

Den anden er en meget senere britisk bly-baseret glasur, som første gang blev produceret under navnet Palissy Lertøj i midten af den 19. århundrede. Udtrykket er meget anderledes, og bliver lavet på en helt anden måde, men folk begyndte at kalde Palissy for Majolica, og navnet blev hængende.

Sådan beskytter du dit lertøj

Hvis dit lertøj er af nyere dato, kan det sandsynligvis sagtens gå i opvaskemaskinen. Du bør dog altid holde godt øje med revner og skår, hvor den porøse ler under glasuren eksponeres til vand. Hvis dit lertøj er egnet til at gå i opvaskemaskinen, så vær sikker på at bruge de bedste opvaske tabs og få en perfekt rengøring med Neophos Quantum.