Myter om hårdt vand: Afsløret!

6 Hard Water Myths Busted

Mange husstande oplever hårdt vand, særligt på Sjælland og øerne[1], men uden at være klar over, hvad det betyder, hvad det indeholder og hvordan det påvirker dig. Her kigger vi nærmere på et par af myterne og afslører dem med rigtige fakta.

 

Myte nr. 1 – Hårdt vand er skadeligt for dit helbred

Du har sikkert allerede hørt myten om at hårdt vand kan have en skadelig effekt på helbredet, men forskning har vist at det faktisk kan være en smule gavnligt. The World Health Organization siger, at “der lader ikke til at være nogle overbevisende argumenter for at vandets hårdhed er skadeligt for menneskets helbred"[[2]]. I USA har the National Research Council bevist at forekomsten af kalcium og magnesium i hårdt vand betyder, at de kan tjene som små kosttilskud[[3]].


Myte nr. 2 – Mineraler i vand er forurening

Nogle myter fortæller, at hårdt vand er fyldt med usunde mineraler, men dette er og bliver en myte. Hårdt vand indeholder ofte mineraler, særligt kalcium og magnesium. Disse skal dog ikke forveksles med forurening i vandet.

 

Myte nr. 3 – Vandfiltrering rengør ikke vandet

Som det var vigtigt at forstå før, er mineraler i sig selv ikke er forurenede, og det er derfor også vigtigt at forstå at man bare ved at filtrere vandet ikke nødvendigvis får rent vand. Vandfiltrer mod hårdt vand er designet til at fjerne eller minimere aflejringer i hårdt vand eller vand med meget kalcium. Deres eneste formål er at fjerne mineraler fra vandet. Dette betyder, at de ikke vil fjerne kemikalier, bundfald eller mikroorganismer. Disse skal fjernes gennem rigtig filtrering.

 

Myte nr. 4 – Hårdt vand giver glaspest

Selvom det er sandt at hårdt vand kan påvirke dine glas, giver det ikke glaspest (som er en permanent skade på glasset). Hvad det derimod gør, er at forårsage en ophobning af rester på glassets overflade, som kan få det til at se tåget ud. Dette er nemt at undgå, alt du behøver at gøre er at bruge Neophos Maskinrens.

 

Myte nr. 5 – Hårdt vand ødelægger kedler

Selvom hårdt vand indeholder elementerne der producerer kalcium karbonat (eller kedelsten) vil dette ikke påvirke en kedel i løbet af den tid, det tager at koge vand. Hvis du er nervøs for effekterne af kalk på din kedel, kan du fylde den halvt op med vand og tilføje to spiseskefulde eddike og lade den stå fire timer. Skyl herefter kedlen og det overskydende kalk vil forsvinde. Gentag eventuelt hvis der er meget kalk. [1] http://www.geus.dk/DK/data-maps/Sider/haardhedskort-dk.aspx

[2] http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/en/hardness.pdf

[3] http://www.water-research.net/hardness.htm