Hver sit glas

1

Mange mennesker er begyndt at vedsætte bredden af smagsvarianter og sensation, som en god øl kan give. Ligesom med vin vil enhver ølkender sige, at det ikke står til forhandling, hvilket glas øllen bliver serveret i, hvis drinken skal nydes i fulde drag. Vi vil kigge nærmere på nogle af de forskellige glas, hvilke øl der bør serveres i dem, og hvordan de kan påvirke hele oplevelsen omkring øldrikningen.

Imperie kegleformet/Nonic pint

Denne type glas findes ofte på barer og pubs i Europa, de såkaldte ”pint glas”. Kegleformen har lige sider, der svajer ud ved bunden, og den kaldes nogen gange et shaker glas, fordi det kan bruges som den ene halvdel af en cocktail shaker. Det ligner Nonic glasset meget, men det svajer ud og tilbage nær toppen, hvilket gør det nemmere at holde. Det giver også muligheden for dannelsen af skum oven på øllen, der giver en flot top. Derfor er Nonic perfekt til portere og mere cremede øl. Disse glas er designede til at være stærke, nemme at rengøre og billige at erstatte, men uden at fremhæve en særlig nuance eller smagsvariant, så de er bedst til simplere og mindre eksotiske øl som pale, amber ale og pilsnere.

Stilket Tulipan

Det er et glas, der har en dramatisk kurve indad nær kanten og en stilk, der holder det. Formen på glasset skal indfange øllens aromaer som assistance til udfoldelsen af de komplekse smagsvarianter. Stilken forhindrer din hånd i at opvarme øllen for meget, når den drikkes. Tulipanglasset er rigtig godt til nuancerede øl, sæson øl på flaske og øl, der er meget kulsyreholdige, da bobledannelsen kan forblive uforstyrret i fadet på glasset.

Snifter

Glasset ligner meget den Stilkede Tulipan, men det har en lavere og bredere profil samt en mindre massefylde. Det er designet til at passe i en hånd, der så opvarmer glasset og øllen, der udløser nogle af de mere komplekse undertoner. Du kan også hvirvle øllen rundt for at aktivere nogle af de smage, der er fanget i den. Snifter glasset er perfekt til øl, der indeholder meget alkohol, da den mindre massefylde medfører et reguleret alkoholindtag, så du kan nyde øllen over længere tid. Det er anbefalet til øl over 8 % vol., som Belgisk tredobbelt, imperisk stout og lambics.

Lågkrus

Med disse store krus skal du have god tid og kunne rumme en stor mængde øl. Håndtaget forhindrer din kropstemperatur i at påvirke temperaturen i øllen, og de tykke sider holder øllen på den rette temperatur i længere tid. Disse detaljer i designet resulterer i færre ture til baren, men også masser af muligheder for at drikke for meget, så de er bedst til øl med lavere procenter som frugt øl, pilsnere, blonde og bitre øl.

Lige meget hvilken øl du foretrækker, er der et glas til dem alle, og de kan vaskes uden problemer. Du skal bare placere dem på øverste hylde i opvaskemaskinen med toppen nedad, og de må ikke røre hinanden, da de nogle gange kan støde sammen, når de bliver vasket. For glas med stilke kan hylden som regel sænkes for at sikre, at de passer for ekstra beskyttelse til glassene. Neophos Quantum Max Shine and Protect sørger for, at glassene kommer strålende og rene ud og beskytter dem mod grumsethed. Så du skal blot læne dig tilbage og nyde den øl, du har lyst til – selvfølgelig i det rigtige glas.