Glaspest: Forstå problemet ved hvide pletter på glas

Neophos Shine Protect

Glaspest: Forstå Problemet

Mange oplever, at de bliver pinligt berørte over mælkefarvede pletter på deres glas. Folk som opdager at deres glas med tiden er blevet tågede eller mælkede, smider dem ofte ud eller gemmer dem bagerst i skabet og bruger dem kun når ingen kigger. Men hvordan kommer der i første omgang pletter på glassene? Der er to primære årsager til hvide pletter på glas, eller glaspest som det kaldes, og begge udvikler sig over tid: Den ene skyldes, at glassene vaskes i hårdt vand, og den anden er en ætsning i glasset. De er to meget forskellige former for glaspest og kræver hver især særlig beskyttelse af glassene.

 

Aflejringer fra hårdt vand kan være skyld i glaspest

Hvis du bor i et område med hårdt vand, risikerer du at opleve aflejringer samle sig i din opvaskemaskine. Disse aflejringer, som ofte er kalk, kan sætte sig på dine glas og dit service, og give dem en mælkefarvet overflade. Heldigvis kan denne form for glaspest let fjernes og nemt forebygges, hvorimod ætsningsskader er uoprettelige.

En regelmæssig og grundig rengøring af din opvaskemaskine med Neophos Maskinrens vil hjælpe med at fjerne beskidte efterladenskaber fra opvasken, som eksempelvis madrester, fedt og kalkrester, inden det kan sætte sig på dine glas. Det er en fordel at rengøre din maskine mindst en gang om måneden, ikke kun for at forebygge glaspest, men også for at sørge for at maskinen yder sit maksimale, og dermed sparer dig tid. Ved at tilføje Neophos Afspændingsmiddel til maskinen sikrer du desuden, at vanddråber der samles på overfladerne glider af, før de fordamper og dermed undgår du, at de efterlader pletter af eventuelt opsamlet kalk på dine glas.

 

Slid- eller ætsningsskader på glas kan være skyld i glaspest

Hvis du bor i et område med blødt vand, er dit service i særlig risiko for at få slidskader i overfladen, en anden form for glaspest, selvom det kan ske i alle områder. Denne form for glaspest kan skyldes forskellige faktorer som; varmeskader, ringe glaskvalitet eller overdrevent lange vaskeprogrammer. Der er forskellige måder, du kan forebygge denne glaspest og forlænge dit porcelæns levetid, men det er vigtigt at du sætter inden før glaspletterne opstår:

  • Når du køber glas, så vær sikker på at de tåler maskinopvask.
  • Brug Neophos Afspænding Power & Pure for at sikre dig at dine glas er beskyttet mod glaspest og forbliver skinnende rene længere tid.
  • Hvis du har et så tjek din opvaskemaskinens blødgøringsanlæg. Det er måske ikke indstillet rigtigt.
  • Til mere skrøbelige glas, vask ved en lav temperatur eller på et glas-vaskeprogram.
  • Dartington Crystal anbefaler Neophos, som det opvaskemiddel, du skal bruge, hvis vil have ro i maven, når du sætter dit yndlingsporcelæn i opvaskemaskinen.
  • Når opvaskemaskinen er færdig med at vaske, åben lågen til maskinen og lad dampen slippe ud. Moderne opvaskemaskiner har indbygget vifter til at fjerne damp, men ældre har ofte ikke. Lad dine glas køle af i maskinen, før du sætter dem på plads.

Er du i tvivl om du bor i område med hårdt eller blødt vand, har Geus Danmark lavet dette smarte oversigtskort, hvor du kan du kan se vandets hårdhed i din kommune.