Følg moden indenfor glas

5

Selvom den første opvaskemaskine herhjemme blev udviklet i 1920’erne, blev de ikke særlig udbredt før 1950’erne – og selv dengang var de kun et privilegie for de meget velhavende. Det tog faktisk yderligere 20 år eller mere indtil opvaskemaskinen blev hverdagsbrug i det gennemsnitlige hjem.

Siden da har glas – og rengøringen af dem – ændret sig drastisk. Her finder vi ud af hvordan…

1970’erne

Ligesom meget andet i denne tidsalder havde glas skøre farver, strukturer og mønstre i 1970’erne.

Hverdagsglas blev dekoreret med alt fra tegneseriefigurer til overpyntede blomsterdesigns. Disse designs begyndte at falme med tiden som resultat af rengøring af glassene. Heldigvis er opvaskemaskiner blevet forbedret en hel del gennem årene, og de er nu i stand til at vaske selv de mest sarte glas med omhu.

Visse vine rundt om i Europa blev drukket af tunge, overpyntede, teksturerede og ofte farvede glas. Disse tykke glas havde ikke nogle problemer med at komme i opvaskemaskinen, hvis du var heldig nok til at have en.

Traditionelle ophøjede lågkrus til øl var den højeste mode og perfekt til din ølfustage.

1980’erne 

Glas var meget kantede i første halvdel af 1980’erne – mænd og kvinder skyllede drinks ned med fine V-formede champagne/cocktail glas ofte med farvede stilke.

Som århundredet skred frem, var der et særligt præg af den victorianske stil. Slebne vinglas, sherry- og portglas og overpyntede whiskyglas vandt popularitet i husholdningerne, og de krævede ekstra omhu ved vask grundet deres skrøbelige beskaffenhed.

Takket være den evigt fremskredende opvasketeknologi kan disse typer af glas vaskes sikkert i opvaskemaskinen, så du ikke behøver at vaske dem manualet!

1990’erne

Hverdagsglas blev ofte forsynet med ribber eller ringe – lidt dekoration var meget moderne. Dette glas var også meget holdbart og helt ”dishwasher safe”.

Mens pintglas var gået af mode til fordel for at drikke sin pilsner af en dåse eller flaske, var der en kraftig forøgelse af vindrikkere. Chardonnay begyndte at blive populært i 1080’erne og blev hurtigt førstevalget. Dengang var glassene dog meget mindre (kunne indeholde ca. 25cl), og de var nemme at stable sammen på den øverste hylde i din opvaskemaskine.

2000’erne til nu

Prisen på hverdagsglas er faldet markant – du kan nu købe en pakke med 4 klare, ekstra kraftige, ”dishwasher safe” whiskyglas for blot 10 kroner i et supermarked eller lavprisbutik.

Vinglas er større end nogensinde før med store fade og lange stilke, der kun muliggør vask i hånden, fordi de er for høje. Vi oplever dog en ny trend i øjeblikket med vinglas uden stilke – nemmere at opbevare, mindre tilbøjelige til at gå i stykker og naturligvis perfekt til opvaskemaskinen.

Nullerne oplevede også en genoplivelse af cocktails og ”guldfiskebowlen” som deleglas til dem. Endnu sjovere er dog den nye trend med at servere lange drinks som mojitos i glas, der ligner syltetøjsglas med et ølkruslignende håndtag og ofte et låg. Anderledes og praktisk.

Husk at vælge det rette opvaskeprodukt om du så stadig drikker din Sauvignon fra et lyserødt glas fra 1970’erne eller bæller din cola fra et lavprisglas fra 2015. For at sikre at dine glas forbliver strålende, bør du prøve Neophos Afspænding. Dette produkt indeholder glasbeskyttende ingredienser, der giver mere skinnende og tørrere glas og tallerkner, så du ikke skal bekymre dig om overskydende rester eller vandskjolder, og dine glas ser så gode som nye ud.