Præsentation af maden

Sådan får du sommermenuen til at ligne en million

Chicken on a square plate with diagonal lines

Sådan kommer din sommermenu til at se fantastisk ud

En af sommerens store fornøjelser er at kunne servere sprøde salater og dugfriske sommergrøntsager i pragtfuldt solskinsvejr eller på lune aftener. Uanset om du planlægger at holde middagsselskab i din spisestue, havestue eller endda udendørs i haven, er der forskellige måder, du kan få din mad til at præsentere sig virkelig flot på.

Her er en enkel guide til effektiv præsentation af dine retter, så de ser lige så vidunderlige ud, som de smager.

Servér farverig, sommeragtigt mad. Madens udseende begynder med dit valg af opskrifter, så vælg retter med livlige farver, interessant konsistens og årstidens ingredienser. Sommerretter bør være fyldt med røde, gule og friske, grønne farver.

Tag et kig på vores sommerindkøbsliste med en guide til de grøntsager, der er aktuelle netop nu.

Brug farver, der klæder hinanden. Primærfarverne rød, gul og blå passer bedst sammen med sekundærfarver, der er fremkommet ved at blande de andre to. For eksempel:

  • Rødt sættes sammen med en blanding af blåt og gult: grønt.
  • Gult sættes sammen med en blanding af rødt og blåt: lilla.
  • Blåt sættes sammen med en blanding af rødt og gult: orange.

Rød og grøn er den nemmeste farvekombination at arbejde med. Prøv at servere en salat med tomat, mozzarella og avocado, eller måske jordbær og kiwi med lidt mynteblade som en forfriskende dessert. 

Når det gælder gul og lilla, kan du prøve at servere blød flødeost med figner eller en salat med rødkål og majs. En anden mulighed er brødbudding med hindbær- eller solbærmarmelade – en indbydende måde at frembringe denne farvekombination på.

Vælg det rigtige service. Alt for mønstrede tallerkner kan overdøve selve maden, så gør maden til hovedpersonen i showet med enkle, hvide tallerkner.            

   
Finish tips:   

Firkantede eller aflange tallerkner kan tilføre et moderne strejf, mens glasskåle giver dine gæster mulighed for at beundre farverne i maden.  

   

Husk, tallerknen er dit lærred. Undgå, at maden hænger ud over tallerknens sider, men sørg ligeledes for, at der ikke er for store og bare områder.

Lad ingredienserne overlappe hinanden. Du kan bryde stramme, geometriske former ved at lægge ingredienserne i lag oven på hinanden – for eksempel ved at placere tomatskiver i en smuk bue.

Få højde på tallerknen. Forskellige højder på tallerknen giver en visuelt interessant komposition, og det kan du nemt skabe ved at stable ingredienserne eller bruge dekorativ garnering. Maden får mere liv, når der tilføjes en tredje dimension.

Server ingredienser i ulige antal. Gruppering af ingredienser i antal på tre eller fem er mere tiltalende for øjet end i to og fire. Det er et af de enkleste og alligevel mest effektive kneb ved præsentation af mad.

Brug modsatte rækker af diagonale linjer. Parallelle linjer tiltrækker altid øjnene og skaber et fokuspunkt, og denne teknik er især god på firkantede tallerkner. Gittermønster er en nem måde at skabe en linjeeffekt på, og modsatrettede linjer bruges ofte til præsentation af sushi og kanapéer.

Pynt på alt. Det kan være så enkelt som lidt grofthakket persille på en gryderet, nogle små krydderurter på en salat eller lidt revet chokolade eller bær på en dessert. Minimal indsats for maksimal virkning.

Prøv at dryppe. Det bruges ofte med puréer, flydende gele og aioli til pikante retter og ting som chokoladesauce og coulis til desserter – jo, nogle dryp er en fremragende måde at tilføre retterne et æstetisk udtryk på. Det kan være så enkelt som en lille zigzag eller hvirvel, men du skal huske, at lidt tykkere saucer er bedst, fordi de holder faconen på tallerknen.

Del: