Den perfekte borddækning

Sådan skaber du den perfekte borddækning

Full place setting with cutlery

Sammensætningen af en spændende menu og underholdningen af dine gæster står sikkert øverst på din liste, når du planlægger den perfekte middag, men ofte er det de små detaljer som borddækningen, der er med til at gøre aftenen helt speciel. Find inspiration i vores enkle og elegante borddækningsforslag.

Etikette og grundregler

Selvom man ikke behøver at overholde etiketten slavisk (eller følge alle overgearede principper for avancerede middagsselskaber), er der et par grundregler, som gør det let at dække et elegant og indbydende bord. De 6 grundregler er:

  1. Mad til venstre, drikkevarer til højre.
  2. Kuverttallerknen, hvis du vælger at bruge en sådan, bør også placeres til venstre for hver plads.
  3. Glas bør placeres til højre for middagstallerknen sammen med suppeskeen og knivene.
  4. Vandglasset bør placeres direkte over kniven til hovedretten, med vinglasset til højre.
  5. Dessertbestik kan placeres på begge sider af tallerknen eller oven for tallerknen med skeen pegende til venstre og gaflen til højre.
  6. Sørg for, at der højst er 3 stk. bestik på hver side af tallerkenen.

For at spare plads på bordet kan du vælge at placere kuverttallerknen oven på middagstallerknen – det skaber mere plads og giver opdækningen ekstra højde.

Servietter

Du kan tilføre opdækningen et strejf af sommer ved at placere en kvist med friske urter eller blomster oven på den sammenrullede serviet.

Rosmarin har en vidunderlig duft, og lavendel er rigtig dejlig med sin smukke lilla farve og sommerduft. Bind et lille bordkort fast på kvisten, og skriv gæsternes navne – det giver et personligt touch.

Hvis du føler dig mere ambitiøs, kan du folde dine servietter i den flotte servietfoldning Rosen – du kan tilpasse farverne til din personlige smag. Se, hvordan du laver Rosen trin for trin i vores video:

Prikken over i’et

Lad der blive lys. Hvis din middag afholdes om aftenen, kan du skabe en varm atmosfære i borddækningen med individuelle lys ved hver kuvert. Du kan bruge flydende lys i en lille glasbeholder sammen med en lille smule vand og et par vilde blomster. Glasset kan ganske enkelt flyttes op over tallerkenen under middagen.

Bordkort. Det kan gøres helt enkelt med printede kort, men du skal ikke være bange for at slippe fantasien løs. Små hjemmelavede festindslag med initialer eller navne er en god idé, både for at vise folk hvor de skal sidde, og samtidig give dem følelsen af at blive forkælet.

Individuelle Scrabble-skinner kan være finurlige og ende med, at gæsterne spilder efter middagen, mens
vinpropper kan dekoreres med bånd og kort og blive til sjove bordkort, som gæsterne kan tage med hjem som minde.

Del: