Helt seriøst, hvordan virker en opvaskemaskine?

3

Selvfølgelig ved vi alle, hvordan en opvaskemaskine virker – beskidte tallerkner bliver sat ind, og rene kommer ud. Men måske ved du ikke helt, hvordan det faktisk går til. Og med god grund, for det er faktisk en kompliceret proces opvaskemaskinen udfører, som sikrer, at dine tallerkner får den rengøring, de har brug for. Mekanismen bag det er dog meget simpel, og de fleste opvaskemaskiner følger disse 7 trin:

  1. Tilføje vand. Faktisk fyldes maskinen ikke helt op med vand, der ligger kun et tyndt lag i bunden af maskinen.
  2. Opvarme vandet. Dette gøres med varmelegemer i bunden af maskinen, som ligger lige under sprøjtearmene.
  3. Tilføje opvaskemiddel. Opvaskemidlet tilføjes normalt på det helt rette tidspunkt af vasken af opvaskemaskinens computer.
  4. Vaske tallerkner. Det varme vand og opvaskemidlet bliver pumpet gennem sprøjtearmene, og trykket får dem til at dreje rundt og ramme tallerknerne med nok vand til at sikre, at de bliver rene.
  5. Dræne beskidt vand.
  6. Skylle tallerknerne. Rent vand bliver tilført og opvarmet som før, men denne gang uden opvaskemiddel. Dette vand bliver også pumpet gennem sprøjtearmene for at sikre, der ikke er snavs eller sæberester på tallerknerne.
  7. Dræne anden omgang af vand.

Alt vi behøver at gøre til gengæld for det hårde arbejde, som opvaskemaskinen befrier os for, altså udover at fylde og tømme maskinen, er at bruge maskinrens en gang om måneden. Hvorfor vi skal sørge godt for vores opvaskemaskine, har vi uddybet herunder, et element af gangen:

Varmelegemet

Dette består af metal, som omdanner elektricitet til varme, og opvarmer herefter vandet til den rette temperatur. Da dette er i direkte kontakt med vandet, er det særligt udsat for at akkumulere kalk over tid.

Pumpen

Pumpen er den motor, der enten presser vandet gennem dysserne under rengøringsfasen eller tømmer maskinen for vand. Opvaskemaskinens computer åbner og lukker ventilerne, og sikrer at vandet løber i den rigtige retning.

Sprøjtearmene

Disse arme er hule og det er trykket fra vandet, som får dem til at dreje rundt og sikre, at alle tallerkner bliver helt rene. Mad, fedt og andet snavs kan blokere ventilerne over tid, og det er derfor vigtigt at holde dem rene.