Sådan finder du plads i køkkenet til en opvaskemaskine

2

Køkkener kan være trænge rum, der flyder over med ting, du sjældent bruger – ofte på bekostning af de ting, du faktisk bruger.

Krakelerede skåle og tallerkner, som du har været flov over at servere med, henslæbt til bagerst i skabet, gør det umuligt at finde plads til vigtigere ting som en ny opvaskemaskine, som dit køkken fortjener.

Aldrig mere! Følg denne enkle guide til at finde mere plads – og tid – i køkkenet.

Det hele ligger i forberedelsen

Saml alle dine produkter, en kasse til velgørenhed, stærke affaldsposer og en stor spand med varmt vand med sæbe i. Fjern alle tingene fra dine skabe, indtil det hele er på bordet midt i rummet eller i et andet rum. På den måde kan du hviske tavlen ren…

Pak det ned eller lad det gå i arv

Store serveringstallerkner til middagsselskaber? Smoothiemaskinen du kun bruger om sommeren? Chokolade fonduesættet? De vil kun fylde dit køkken op og tage for meget plads. Pak dem ned i plastikbokse med låg, så de forbliver rene og tørre og opbevar dem ordenligt et andet sted (måske på loftet eller i garagen) eller giv de ting væk, som du aldrig bruger til velgørenhed. Hvis det er en smart, dyr ting, som du muligvis kan få penge for, kan du prøve at sælge dem på hjemmesider som Den Blå Avis. Den ekstra smule penge kan bruges på noget, som du har ønsket dig i køkkenet længe – en ny opvaskemaskine!

Vær fornuftig

Har du virkelig brug for 20 kuvertsæt og 50 falmende glas, som ikke matcher? Hvis du er usikker, kan du prøve at vælge nogle af dem fra. Pak alle dem ned, der er i overskud og fjern dem fra køkkenet. Hvis ikke du synes, at du har brug for at hente dem tilbage, vil de måske have det bedre i en genbrugsbutik, eller hvis de sælges. Klassiske tesæt, gammelt service og mønstret bestik kan være meget eftertragtet. Alt det der er krakeleret, eller som du ikke vil bruge til servering for gæster, skal du pakke ned.

Smid væk…

Revnede træskeer og fedtede eller rustne kagedåser, som kun er brugt én gang til skolens bagerbutik, skal også ud. Skil dig af med dem. Alle de bradepander du ikke har brugt i et år, kan du også smide væk samt sovsegryder med vaklende, farlige håndtag eller stegepander, der har mistet deres slip-let overflade. Viskestykker med huller i kan ligeledes kastets væk eller bruges til pudseklude.

… Og kryds af

Se på den sidste anvendelsesdato på dåsemaden og æsker og vær realistisk. Hvis du har haft en lettere brugt tomatpuré i over et år, bør den nok smides ud. Gør det hele rent og læg maden ned i opbevaringskasser med navn på, så du nemt kan løfte dem ud af skabet og se, hvad du har, hvis det er muligt. Derved undgår du, at tingene skubbes om bagved og glemmes, næste gang du har været ude at handle. Opbevaringskasser er en god måde at spare plads på, især hvis de kan stables.

Tag et skridt tilbage

Nu hvor skabene og arbejdsområderne er tomme, skal du grundigt overveje, hvilke ting, der skal stå hvor. Tænk over stikkontakter, hvordan du bruger dit køkken, og hvor du oftest befinder dig. Lav en te- og kaffestation. Kopper og krus, tebreve, sukker og kaffekrukker placeres over kedlen, der er i nærheden af bestikskuffen og måske køleskabet. Hvis det er muligt, bør brødristeren være tæt på brødskuffen, som også kunne være tæt på spækbrættet. De skabe, der er svære at nå, kan indeholde de ting, du bruger mindst. Fyld ikke skabene helt op, men der skal heller ikke være så lidt i, at der er unødigt meget plads tilbage. Hvis du har nogle tomme skabe, har du pludselig plads til den nye opvaskemaskine. Du kan få en lille maskine til køkkenbordet, der måler 440 x 550 x 520 mm, der sparer dig for meget plads, mens du også kan få én til under bordpladen, der kan vaske ni kuvertsæt men stadig kun er 450 mm bred – samme bredde som et almindeligt skab.

Så her er det – et rydeligt køkken med alt du har brug for, inklusiv vasken – men helt sikkert også noget andet der klarer opvasken!