Eksotisk service: Køkkengrej fra hele verden

3

En af de ting der gør en rejse så fantastisk er at få muligheden for at opleve det lokale køkken lige meget, hvor du er på besøg. Hvert land har sine egne delikatesser, der giver dig nogle ganske særlige smagsoplevelser, og disse sensationer sætter sit stærke præg på dine erindringer af turen. Og derfor er det kun naturligt, at du gerne vil efterprøve disse retter hjemme i dine egne trygge rammer, men det vil ofte kræve noget helt bestemt køkkengrej, der er langt fra det, vi er vant til herhjemme, og som er langt fra det, du plejer at rengøre. Vi skal kigge på lidt forskelligt, lokalt service – noget af det kender du muligvis, og noget af det har du muligvis aldrig hørt om – hvor det er fra, hvad det bruges til, og hvordan det kan rengøres.

Wok

Wokken er en slags pande, der stammer fra Kina, selvom den nu som regel ses brugt over hele verden. Det der adskiller sig fra andre pander, er dens form, da den har en afrundet bund. Wokken kan anvendes i mange forskellige madlavningsmetoder, men den er mest kendt for sin anvendelse til lynstegning, da de afrundede sider og bund gør det nemt at vende og flytte maden hurtigt der sikrer, at varmen fordeles ligeligt. En wok af støbejern bør rengøres med en speciel wok-børste, der er lavet af bambus, men de fleste woks i boliger udenfor Kina er lavet i rustrit stål eller aluminium. De kan sættes i opvaskemaskinen på nederste hylde. Da wokken er ret store, er det vigtigt at sikre, at de ikke blokkerer for de roterende vaskearme.

Kasserolle

Kasserolle (gryderet) er ofte navnet på en madret, men det er faktisk navnet på det redskab, man laver madretten i. Det kommer måske som en overraskelse for dig, at kasserollen er en relativt moderne opfindelse. Selvom den har rødder tilbage til sent i det 19. århundrede, blev kasserollen, som vi kender den i dag, først fast inventar i det 20. århundrede primært på grund af USA. Med introduktionen af nye materialer som lette metaller og lavtermiske udvidelser af glas medførte det, at denne nemme måde at lave mad var tilgængelig for næsten alle. Det ender ofte med, at maden brænder fast i kasserollen, grundet den måde de anvendes på, men det bør ikke være et problem for din vaskemaskine, hvis du bruger Neophos Shine and Protect, der faktisk går ind og udbløder det i forvejen.

Fonduegryde

Ikke alle har hørt om en fonduegryde, selvom de fleste ved, hvad man laver i dem: fondue. Udover at have gennemgået en klodset tilbagevenden fra 1970’erne, har fondue haft en rimelig stor stigning i popularitet på det seneste. Både Frankrig og Italien har gjort krav på denne gryde, men den sættes oftest i relation med Schweiz, hvor den uløseligt sættes i forbindelse med after-ski luksus. Fonduegryden i sig selv er en keramisk gryde med en tyk bund, da den er designet til konstant er være opvarmet uden at brænde osten på nede i den. På trods af det, vil der for det meste sidde et vidunderligt lag af ost fast i bunden, så husk at fjerne det efter brug inden du sætter gryde i opvaskemaskinen.

Vær meget opmærksom på eventuelle anvisninger på specifikke produkter, men fortsæt endelig dine kulinariske rejser med vished om, at opvask ikke er mere udfordrende end dine normale tallerkner og underkopper med vores opvasketabs fra Neophos.

Hver opvask. Hver gang.

Elsk din opvaskemaskine. Giv den Neophos.