Hvad er dine opvasketabs egentlig lavet af?

Shutterstock 157739933

Den ubesungede helt

At fylde på og tage ud af opvaskemaskinen er en vane, der er så indgroet i vores hverdag, at næsten ingen tænker over, at det er den smarte lille tab, der puttes ind I maskinen, der får magien til at ske. Og uden denne smarte fremstillede drivkraft ville middagstallerkner komme ud igen lige så beskidte, som da vi satte dem ind, og aftenens rester af spaghetti bolognaise vil stadig være synlige morgenen efter.

Lille men mægtig

Vi forventer meget af vores opvasketabs. De skal selvfølgelig rengøre med kraft nok til at ordne mange forskellige plamager fra æg til te (eller fra blegnede pletter til proteolytiske pletter) samtidig med, at de skal være effektive og sikre mod en række materialer fra glas til plastik (for ikke at sige skånsom mod din opvaskemaskines indre). De skal hjælpe med at blødgøre vandet, rengøre tallerknerne samt levere strålende resultater, og de skal opløses uden at efterlade kalkholdige rester eller belægning, der kræver ekstra skylning. Sidst men absolut ikke mindst, de skal være sikre i brug – da de dagligt er i kontakt med de tallerkner og det bestik, vi spiser vores mad med. Det er meget at forlange af alles standarder!

Her kommer videnskaben ind i billedet

Opvasketabs er lavet af opbyggere (til at rengøre og slippe af med hårdt vand), blegere (til tackling af blegende pletter), enzymer (til at nedbryde stivelse og proteinholdig mad) og tensid (til at få strålende glas). Der er også ekstra hjælpeingredienser som opløsning, der er skyld i nedbrydelsen af tabletten og sikrer, at det opløses hurtigt ned i vasken. Det er en finjusteret kemisk sammensætning – den nye Neophos Quantum Max demonstrerer det med stor dygtighed og leverer strålende resultater. Der er dog en enkelt kæp i hjulet, og det er den temperatur de fleste opvaskemaskiner vasker ved (typisk mellem 55°C og 75°C). Selvom varme temperaturer er bedst til at opløse smørelse og fedt, kræver enzymerne meget lavere temperaturer for at fjerne stivelse og protein. Derfor udfører de deres arbejde tidligt i vaskecyklussen, så de er klar til at bøje sig for varmen, når den vinder frem og enzymerne bliver ineffektive. Det er smart, ikke?

Prøvet og testet

Hvis du nogensinde har haft fornøjelsen af at skrubbe overkogt mælk af bunden af en pande eller tackle tallerkner, der er sølet ind i fastsiddende æggeblomme, vil du blive glad for at vide, at der findes en opvasketab til din opvaskemaskine, der er blevet gennemtestet og påvist effektiv mod alt det ovenstående samt andre familiefavoritter som te, kaffe og pasta. Derudover er alle opvaskeredskaber gentagende gange blevet undersøgt for oliebelægninger, klakrester og tab af glans og ”brillians” efterfulgt af en cyklus af skylning og tørring, og medmindre opvasketabletten scorer topkarakterer i alt det førnævnte, vil den ikke blive vurderet som komplet egnet til dens formål.

Så nu ved du det! Videnskaben bag den ydmyg opvaske tab er kemi på højeste plan. Det er helt sikkert noget at overveje, når du rækker ud efter dit strålende rene krus og nyder din morgente!