Derfor klæber mad sig fast

4

Du laver morgenmad.

Du har valgt nogle flotte, friske æg og pisket dem perfekt med blot et skvæt mælk, en knivspids salt, peber og selvfølgelig din egen hemmelige ingrediens. Når du har indfanget nok luft, så det er let som en sky, hælder du forsigtigt blandingen ud på en pande, som du har opvarmet til præcis 65° Celcius. Du holder godt øje og uddeler væsken ud på panden i takt med, at æggehviderne begynder at sætte sig i den gullige blanding.

Telefonen ringer.

En gang. Du vender dig mod støjkilden. To gange. Du tænker over, hvem det kan være, men beslutter dig for, at æggene er vigtigere. Du vender dig om mod komfuret igen, men det er for sent. Det distraherende splitsekund er skyld i, at dine æg er smeltet sammen til panden og nu er uadskillelige. Morgenmaden er ødelagt.

Hvad får maden til at klæbe sig fast?

Når dine æg eller andre typer mad klæber fast til panden, har du faktisk en kompleks kemisk reaktion. Proteinerne i maden reagerer med metallet i panden, der skaber stærke forbindelser, der klæber dit måltid fast til de mikroskopiske kløfter og kratere i metallets overflade. Dette er ikke just en bivirkning ved, at maden er for varm, men derimod det helt modsatte. Når maden er opvarmet til den tilstrækkelige temperatur, begynder det at reagere med andre ting end metallet, hvilket betyder, at fastklæbning ikke er noget problem.

Når du bruger et fedtstof som olivenolie på panden, mens du laver mad, fylder væsken disse mikroskopiske dale i metallet og i takt med, at olien opvarmes, reagerer den med metallet, og når du så tilføjer maden på panden, er der kun få metalatomer til rådighed til at reagere med maden, der får den til at klæbe sig fast.

Hvilke madtyper klæber sig fast?

Mens proteinerne er de mest effektive til at danne disse forbindelser med metallet, er proteinholdig mad skurken, der nemt klæber sig fast til panden. Al mad har potentialet til at klæbe sig fast, hvis det efterlades uden opsyn, eller hvis det lægges på en meget varm pande, mens det stadig er koldt. Men der er de proteinholdige madretter som æg, ost, fisk og kød, man skal huske at have et vågent øje på.

Hvad kan du gøre?

Hvis din mad klæber sig fast til overfladen, skal du ikke bekymre dig om, hvor svært det er at rengøre panden efterfølgende, og der er ikke nogen grund til at lægge det i blød. Powerball i Neophos Quantum Max og All in 1 opvasketabs fungerer som en tab, der blødgør på forhånd og nedbryder de komplekse proteiner og forbindelser de har dannet med metallet. Det hjælper med at fjerne brændt og indtørret mad, og det giver dig et godt resultat første gang.

Hver opvask. Hver gang.