Whiskyglas

3

“Uisge beatha” – livets vand, som whisky engang var kendt som, er blevet destilleret i næsten 1000 år, og det er stadig lige så populært den dag i dag. Whisky forbindes oftest med Skotland, der har lagt navn til Scotch Whisky, men Irland gør et rimeligt krav på spiritussen. Der er nu brænderier over hele verden, der producerer deres egne, lokale varianter. I al den tid har der overraskende nok været meget få væskebeholdere, der er lavet specifikt til spiritussen. Vi skal kigge på de mest almindelige glas til whiskydrikning.

Shot glas

Når det kommer til whisky, anvendes shot glasset oftest til Moonshine og Bourbon, før det slynges ned i bordet igen i saloon baren i en gammel western. Shot glas er designet til godt og vel at tjene et enkelt formål, og de giver ikke mange muligheder for at nyde komplekse kendetegn eller smagsvarianter i drinken. De er gode til fester, men måske knap så gode til din aldrende single malt.

Rocks glas

Lowball eller Old Fashioned er det glas, man oftest forbinder med whisky. Glassets størrelse og form tillader den perfekte mængde af spiritussen at blive serveret med is, der får meget plads til at boltre sig med drinken nede i glasset, så den får den rette temperatur. Glassets lave profil betyder, at der ikke er nogen stor sandsynlighed for, at glasset bliver skubbet ned og spildes, og det er altid fordelagtigt!

Snifter (cognacglas)

Glassets brede form betyder, at en stor del af spiritussens overflade eksponeres for luften, der lader de flygtige stoffer i drinken reagere og modnes i takt med, at whiskyen bliver drukket. De kurvede sider bruges også til at fange duftene i glasset i takt med, at spiritussen fordamper. Denne type glas er perfekt til dem, der foretrækker at nyde deres whisky lidt varmere i stedet for med is. Når man holder på glassets stilk, får varmen spiritussens temperatur til at stige, og derved opstår de komplekse smagsvarianter og raffinementer.

Glencairn Whiskyglas

Dette er et af de få glas, der er designet specifikt til whisky, og det er basseret på designet af det traditionelle Nosing Copitas glas, der bruges i brænderier til smagsprøver og tests af whiskys. Glassets design blev godkendt af en såkaldt ”Masterblender” fra fem af de største whiskyfabrikker i Skotland. Den ligner snifteren, men den har en bredere fod og ingen stilk, så her kræves det, at der er mere kontakt mellem glasset og hånden, så temperaturen kan udvikle sig i gennem hele drinkens levetid. Den har en mindre kant, der indfanger alle de aromaer, der slippes fri, hvilket garanterer en kraftfuld oplevelse, når du drikker af glasset.

Rengøring af dine whiskyglas

Som med alt andet i livet, betyder nydelsen af et glas whisky også opvask. En opvaskemaskine gør kort proces med nogle få glas, men gentagende vask af disse glas kan med tiden resultere i mathed. Hos Neophos har vi udviklet Neophos Quantum Max Shine & Protect, der beskytter dine glas fra den proces, der er skyld i glaspesten med en speciel formula. Så du kan nyde livets vand, hvor og hvornår du føler for det uden at bekymre dig om, hvilken påvirkning det kunne have på dine shot glas, lowballs og snifters.