Det rette glas: En guide til drinks og glas.

Neophos Shine Protect

Det er en velkendt myte, at det er bedst at vaske glas med stilk op i hånden. Mange mennesker tror, at det er opvaskemaskinen, der er årsag til glaspest, eller at vinglas går i stykker i, hvis de kommer i maskinen. Dette er et levn fra en tid, hvor opvaskemaskinerne ikke var så sofistikerede, som de er blevet de seneste år, og før produkter som Neophos Power & Pure og Glasbeskyttelse blev introducerede til at forhindre glaspest. Da alle glas er forskellige, kan de ikke vaskes op på den samme måde. Du er nødt til at tage højde for de mange forskellige variationer i former, størrelser og tykkelse, når du skal vaske dine glas for at undgå, at de går i stykker.

Vores simple guide herunder forklarer grundene til, at der er så mange variationer af disse glas. Her får du en række tips til at sikre, at de bliver vasket sikkert op og på den rigtige måde.

Vinglas

Der findes to typer vinglas: rødvinsglas og hvidvinsglas. Rødvinsglas har en bred og rund skål og en kort stilk. Modsat har hvidvinsglas en længere stilk og er smallere i skålen. Dette skyldes, at rødvin kræver mere plads for at ilte og frembringe smagen, i modsætning til hvidvin som kræver et glas, der hæmmer iltning for at bevare de fint nuancerede smagsoplevelser.

Som med alle glas er det vigtigt at sætte vinglas på den øverste hylde, væk fra andet opvask. Det kan dog være nødvendigt at placere hvidvinsglas på nederste hylde grundet deres lange stilke. I mere moderne opvaskemaskiner, vil der være en speciel plads til dette. Derudover er det vigtigt at sikre sig, at de ikke rører hinanden, da dette ville kunne få dem til at revne, hvis de rammer hinanden.

Martiniglas

Martiniglasset så dagens lys i starten af 1920´erne, som en evolution af de ofte misforståede cocktailglas. De var designet meget som vinglas for at kontrollere iltningen. Den kegleform og stumpede profil af skålen giver maksimal iltning til gin. Det fremmer smagsnoternes mulighed for at nuanceres og for at de mre komplekse plantesmagsnoter markeres. En anden forklaring af glassets oprindelse udspringer dog af et helt andet behov, og påstår at glassets udforming skyldes, at gæsterne på Forbudtidens værthuse i USA hurtigt skulle kunne skylle deres drink ned, hvis værtshuset pludseligt blev udsat for en politirazzia, og dermed hurtigt komme af med de forbudte dråber.

Martini- og cocktailglas har brug for en nænsom håndtering, da de har en lang stilk og ofte er mere skrøbelige end vinglas. Det kan derfor være en ide at sænke tophylden i opvaskemaskinen for at skabe mere plads. Det er også vigtigt at give dem god plads, så de undgår kontakt med andre genstande, mens de bliver vasket op.


Cognacglas

Den korte stilk på cognacglasset kombineret med glassets store overflade betyder, at alkohollen fordamper hurtigere. Da siderne er buede, vil skålen fyldes med cognacaroma, så du kan få mest muligt ud af smagen.

 

På grund af deres form kan cognacglassene blive vasket op lige som rødvinsglas. Der er ingen grund til at placere dem på øverste hylde, dog vil deres lave tyngdepunkt gøre dem mere tilbøjelige til at glide rundt, så det er vigtigt at sørge for, at de ikke slår mod andre glas i opvaskemaskinen.

Krystalglas

Krystalglas blev oprindeligt fremstillet ved at erstatte kalciumindholdet i glas med bly, og man har faktisk fundet et stykke glas, som stammer helt tilbage fra 1400 f.Kr.

Når det kommer til krystalglas, er det bedst at tjekke med den enkelte producent, hvordan man bedst håndterer glasset. Alle producenter har egne specifikationer for deres glas. Nogle vil mene, at deres krystalglas er for tynde til en opvaskemaskine, hvor andre vil sige, det er sikkert at vaske på et program, der er under 65°. Det er vigtigt, når man vasker krystalglas op, at man bruger et mildt opvaskemiddel. Dartington Crystan og Villeroy & Boch anbefaler begge at bruge Neophos Opvasketabs.

Det var lidt om de forskellige glastyper. Det er nu tid til at invitere din familie og venner på besøg og teste alle glastyperne sammen. Bare sørg for at nyde disse glas ansvarligt.

Skål!